Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 246
Cuina núm. 246. Febrer 2021

Sopes!

En aquest número

Tendències

Tot el que et cal per ser un 'foodie' de debò

Genis del foc

Albert Boronat Miró

L'Ambassade

Amb una marcada influència francesa, el xef aposta per la cuina transfronterera i de producte en un enclavament singular entre països.

Text: Xavier Sust / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastropistes

Compres de primera mà!

A Catalunya hi ha desenes de pagesos i productors artesans que, a més d’oferir-nos els productes en mercats i botigues, fan venda directa, de manera que podem anar-hi per conèixer com treballen i comprar productes acabats de fer o de collir.

Text: Ferran Caldés / Il·lustració: Nik Neves

Per fer boca / Taula reservada

Quan la inspiració es troba al costat

La cuina del xef Julià Bernet al Vilagut, de Vilafranca del Penedès, es basa en referents locals

Text: Josep Sucarrats / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / 24 hores a...

Perpinyà

La bella catalana dels Pirineus orientals

Text: Pep Palau / Il·lustració: Toni Domènech

Per fer boca / Caçasabors

Paté de gall penedesenc

Innovador i tradicional a la vegada, Embotits Mallart acaba de treure un producte que permet tastar aquesta au d'una altra manera, però conservant els sabors de la recepta del rostit de sempre.

Text: Josep Sucarrats

Per fer boca / Gastroquiz

Xabi Goikoetxea

Aquest xef de Bilbao va començar a cuinar al costat de Martín Berasateguit i no se n'ha separat. Ara és el cap de cuina de l'Oria, del Monument Hotel de Barcelona.

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

A la cuina / Menú del mes

Menú de febrer

Un peix de forma romboïdal, el turbot, és el protagonista del plat principal d’un menú marcat encara per la fredor de la temporada. Uns vegetals petits de fulla verda, les cols de Brussel·les, i un enciam compacte, els cabdells, aporten color a unes receptes fàcils d’elaborar, però efectives, que es complementen amb unes postres de fruita exòtica.

Recepta: Francesc Murgadas / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

A la cuina / Master class

Glutamat, el cinquè sabor

És la sal sòdica de l'àcid glutàmic, que es fa servir com a additiu alimentari per potenciar el sabor. També és un aminoàcid no essencial present en diversos aliments de manera natural. Carme Ruscalleda ens detalla els pro i contres de fer servir glutamat en les elaboracions culinàries.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la cuina

Sopes

Versàtils i reconfortants. Així són les sopes. Humils i orgulloses, perquè n'hi ha de ben senzilles i de ben carregades. Hem volgut escalfar l'esperit gèlid d'aquestes setmanes hivernals amb quatre receptes que ens faran reviscolar no tan sols per l'escalfor, sinó també per les aromes i els sabors de cada cullerada.

Text: Carme Gasull / Recepta: del llibre 'Sopes' (Fundació Alícia) / Foto: Becky Lawton / Estilisme: Eva G. Hausmann

A la cuina / El xef a casa

Un plat gurmet de tradició francesa per als grans àpats

Sílvia Clos és empordanesa i viu a Ordis, on va néixer. Ve de família de grans cuineres i, en la seva infantesa, va gaudir de les grans tradicions de pagès, com la sega, la matança del porc, els brunyols, dinars a la ribera…, totes lligades a omplir la taula dels millors riures i aliments. És comptable i s’ho passa bé cuinant per fer feliços els seus. ​

Recepta i cuina: Sílvia Clos / Foto: Enrique Marco

A la cuina

Porchetta

Tendre per dins, cruixent per fora, el rotlle porcí més saborós del país de la bota us seduirà amb aquell encant italià tan irresistible. Perquè la ‘porchetta’, una carn desossada, aromatitzada i feta al forn amb el punt just de greix, enamora tothom qui la tasta. Us proposem quatre plats perquè us deixeu atrapar per aquest ‘dongiovanni’ carnívor.

Edició: Carme Melià / Recepta: Paolo Mangianti / Foto: Xavier Soldevila / Cuina: Jani Paasikoski

A la cuina / Plaers saludables

Rodons i bons

Vegans, de matxa i moniato, de ‘carrot cake’, de tiramisú... Cada dia surten noves varietats d’un dolç rodó que ens retorna a la infància. Però són saludables i bons com diuen?

Text: Núria Coll

A la cuina

Cors de carxofa

No cal arribar al final per saber que és una de les verdures més gustoses i apreciades a casa nostra. Però, ai!, si ens trobem directament els cors de carxofa al plat, la sageta de cupido ens traspassa i quedem atrapats, sense remei, en el sabor d'aquesta flor curiosa que ens pot conquerir amb una recepta tan simple com laminar els cors i servir-los amanits. Nosaltres, però, us n'hem volgut oferir tres propostes un pèl més treballades perquè deixeu enamorats al moment els vostres comensals.

Edició: Carme Melià / Receptes: David Caballero / Foto i cuina: Míriam Rapado

A la cuina / Les postres de casa

Postres calentes

Els xurros amb xocolata, que ens retornen a una infantesa plena de cares tacades i somriures feliços, han estat una temptació des que vam veure les fotos… Però, ai, tot seguit, el pastís Tatin i l’strudel ens han robat el cor i ja no sabem per quina decidir-nos. Per si de cas us passa igual, us recomanem que les feu totes i us escalfeu dolçament.

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Al celler / Tria de tres

Ull de llebre

Tres vins monovarietals del mateix raïm que es diferencien per la terra i el clima

Text: Joan Lluís Gómez

Al celler / Remena, nena

Anem al gra: el whisky, el bourbon i el rye

Els destil·lats de blat, de blat de moro i de sègol configuren un ampli i deliciós univers de còctels

Text: Mar Calpena

Al rebost / Calendari

Febrer

Els cefalòpodes, mol.luscs tentaculars i extremadament intel.ligents són els protagonistes d’autèntiques delícies a taula

Text: Oriol Hermosilla

Al rebost / Decàleg

Vieira

És un mol·lusc bivalve emparentat amb les ostres i les cloïsses, ric en nutrients i proteïnes. Molt apreciades a la cuina, podeu maridar les vieires amb un vi blanc o amb cava. A l’hivern estan en el punt òptim de consum.

Text: David Caballero / Foto: Anna Garcia Frigola

Al rebost / Tant de gust

Una enamorada de la pasta a la Garrotxa

Eccopastagansa

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Al rebost

Bojos pel pollastre a l'ast

Les rostisseries tornen a regnar en els àpats dels diumenges. I més enllà!

Text: Ferran Caldés i Carme Melià / Foto: Enrique Marco

Al rebost / L'adreça

Cal Garriga: Tot de l'Alt Camp

Vins, caves, olis, pa i, fins i tot, una línia de cosmètica natural. A Cal Garriga trobareu de tot, de qualitat i sempre de la terra. Una casa pairal restaurada que s’ha obert pas, a la comarca, gràcies al servei personalitzat i el tracte exquisit que tenen amb els clients.

Text: Oriol Hermosilla / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Tria bé!

Bledes vs Espinacs

La natura és tan sàvia que després dels excessos nadalencs omple el rebost amb verdures i hortalisses, que, ben bé fins al març, es converteixen en les protagonistes indiscutibles de la nostra dieta. Les bledes i els espinacs en són dos dels representants més importants.

Text: Oriol Hermosilla / Foto: Getty Images

Fora de carta / Quadern dels Bojos

Bojos pels calçots

Entre el novembre i l’abril, les reunions familiars i d’amics (amb permís de virus i pandèmies) tenen un denominador comú: els calçots. Aquestes són les eines que necessiteu per gaudir-ne!

Fora de carta / Fes-me feliç

Vanesa Lorenzo

Cinc regals per seduir la model i dissenyadora barcelonina.

Text: Marijo Jordan

Fora de Carta / Sopa de lletres

La importància d'escollir

Cada cop gastem més planeta i ens en queda menys. Aquesta conducta irresponsable perjudica no només la biodiversitat, també compromet directament el benestar dels nostres veïns i el dels nostres fills.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Mar Guixé

Receptes
  • Cabdells amb pernil
  • Cassola de musclos amb cols de Brussel·les
  • Sopa molt saborosa
  • Sopa de castanyes i col amb vedella
  • Sopa de bolets, verduretes i pernil
  • Sopa de pollastre i blat tendre
  • Crema de mongetes i llagostins
  • Cors de carxofa confitats amb calamars
  • Arròs de cors de carxofa alla arrabbiata
  • Coca de cors de carxofa amb foie i ceba caramel·litzada
  • Lluç fumat amb patata a l’aroma de cítrics
  • Turbot a la llimona
  • Magret d’ànec amb pomes i escalunyes
  • Porchetta amb amanida de brots de temporada i pa carasau torrat
  • Daus de porchetta amb puré de patates a la llimona i salsa de vi Marsala
  • Focaccia amb porchetta, maionesa d’anet i mandarina i cogombrets
  • Amanida de porchetta amb fondue de parmesà
  • Postres de litxi
  • Dònuts de pastanaga i gingebre
  • Xurros amb xocolata desfeta
  • Strudel de poma
  • Tatin de peres
Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 277

TERRINES. EL CLÀSSIC QUE TORNA

  • Plats del mes
  • Jo Baixas

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto