Un tast de primavera. 40 propostes per assaborir el bon temps
Plats del mes
Idees per a les sobretaules més gurmets
Entrevista
Àlex Montiel
Una novetat editorial ha fet que Àlex Montiel torni a la palestra. A principis dels noranta, aquest cuiner jove, talentós i rebel va fer trontollar l'escensa gastronòmica barcelonina... fins que va dir prou, cansat del sistema de l'alta cuina.
Gastropistes
A la recerca de productes exòtics
Poder trobar ingredients poc habituals per cuinar plats d'arreu del planeta, que potser fa una dècada ni tan sols ens hauríem imaginat, és una realitat, i més fàcil del que sembla, gairebé a qualsevol racó de Catalunya.
La tria de la directora
Producte amb majúscules
Cuina compromesa i de proximitat al restaurant Brot de l'Hospitalet
Pròxima parada...
Santiago de Compostel·la
La ciutat més cosmopolita de Galícia és l'etapa final d'un pelegrinatge on la cuina local enriqueix el camí. Producte de proximitat excels, mercats per comprar i menjar i restaurants compromesos amb el territori fan de cada parada i fonda tota una experiència.
Caçasabors
La Vall d'Aran en pots de vidre
Nascut d'un restaurant, Aran Codina cuina receptes salades i dolces tradicionals i les envasa perquè la cuina aranesa es pugui tastar arreu del territori.
Gastroquiz
Víctor Torres
Va ser el xef més jove del país a aconseguir una estrella Michelin per Les Magnòlies, d'Arbúcies, i fa una mica més d'un any que també ha dut la seva cuina al restaurant Quirat, de Barcelona.
A la cuina
Menú d'abril
Amb ingredients de temporada i a l'abast de tothom, podeu preparar un menú complet, saludable i variat com el que ens proposa Sandra Pisa aquest mes. Amb fruita seca, cigrons, pollastre i remolatxa, donareu color, aroma i sabor als àpats!
Master Class
Reduccions
Com podem aconseguir que un plat tingui un gust potent que deixi tothom bocabadat? La millor manera és recórrer a les reduccions, que concentren tot el gust dels ingredients i que podem afegir a les receptes per aconseguir resultats deliciosos. Aquest mes, Carme Ruscalleda ens en revela els secrets i ens en dona una recepta dolça per practicar la tècnica.
A la cuina
El peix que arriba
Els darrers anys, els pescadors han vist com espècies que fins ara tenien poca presència a les nostres aigües s'han anat imposant i desplaçant les més tradicionals. Són les anomenades termòfiles, que s'adapten més bé a les aigües càlides i que, malgrat que no són invasores ni desconegudes per als pescadors, sí que ho són per a la immensa majoria dels consumidors. És l'hora, doncs, de descobrir-les i d'aprendre a cuinar-les, i ho fem amb Iolanda Bustos, una xef que les coneix molt bé!
La convidada
Un tast de primavera a Castellterçol
Viatjo fins a la comarca del Moianès per conèixer Meritxell Benedí Altés, una barcelonina que va decidir apostar per una vida més reposada, assolellada i nodrida amb aliments de proximitat.
A la cuina
Pèsols
Rics en vitamines, saludables, versàtils a la cuina, sadollants, estimulants... Hi ha tants qualificatius –i tots bons– per als pèsols, que no ens hi caben, aquí, o sigui que només podem dir-vos que prepareu els fogons i aprofiteu que ja n'és plena temporada per comprar-los ben frescos i gaudir d'aquestes petites perles verdes amb receptes tan bones i variades com les que us proposem en aquestes pàgines.
Plaers saludables
Es pot menjar bé amb un pressupost reduït?
El cistell de la compra s'ha encarit, això és una realitat. L'últim any, els aliments més bàsics han pujat de preu i el resultat és que omplir el rebost ens costa gairebé un 20% més que fa un any.
A la cuina
Plaer mexicà
El menjar amb vegetals està profundament arrelat a la història culinària de Mèxic, i aquest mes us ho volem demostrar amb tres receptes que inclouen alguns dels ingredients més tradicionals del país: blat de moro, fesols, espècies i tota mena de verdures, llegums i llavors. Són plats que la xef mexicana Margarita Carrillo coneix molt bé i ha recopilat, i és que aquesta cuinera és l'autora de diversos llibres dedicats a explorar la gastronomia mexicana des de tots els angles. Aquesta vegada ho ha fet a México. Gastronomía vegetariana (Phaidon, 2022), d'on hem seleccionat els plats que trobareu a les pàgines següents.
Les postres de casa
Flam... tàstics!
Tenen alguna cosa que ens fan ballar l'estómac només d'imaginar-nos-els. Els flams són aquelles postres gairebé universals, que agraden a tothom i que, a més, podem preparar de mil i una manera diferents. I, per demostrar-nos-ho, ningú millor que Gemma Clofent, que ens en proposa tres receptes delicioses.
Tria de tres
Nascuts de vinyes d'altura
Tres referències elaborades al Pirineu i el Prepirineu en vinyes que desafien el clima i les temperatures extremes.
Al celler
Guia per conèixer els nous tipus de vins
Els darrers anys s’han popularitzat tipologies de vins vinculades amb la proximitat i la sostenibilitat, com els vins naturals o els biodinàmics. No us perdeu aquesta guia per saber-los diferenciar.
Birrologia
'Ale', un sol nom i moltes cares
'Pale', ipa, 'amber', 'wheat', 'blonde', 'saison', 'golden', 'mild', 'brown', 'stout', 'strong', 'barley wine'... Les 'ale' d'avui són l'evolució de la beguda que fa segles que es produeix.
Pel broc gros
Còctels de qualitat i caliu en un clàssic reviscut
Icona del Born anterior a la gentrificació, el Bar Mudanzas vol seduir el públic amb còctels que homenatgen el barri.
El decàleg
Gingebre
Poques arrels tenen tantes aplicacions gastronòmiques com el gingebre, un ingredient que fem servir gairebé com si fos una espècia i del qual us enamorareu de seguida, si encara no n'heu descobert totes les possibilitats.
L'adreça
Carns amb origen i de qualitat
La recentment renovada carnisseria-restaurant Viñals 1906 atreu tant els compradors com els comensals que s'acosten a la zona del Rebost del Centre Comercial L'Illa Diagonal de Barcelona.
Al rebost
Temps de menjar flors
No només serveixen per donar color i vistositat als plats. Algunes flors també ens les podem menjar, i aprofitem l'arribada del bon temps per descobrir-vos-en quatre!
Tria bé
Llonganissa de Vic
Hi ha pocs embotits que aixequin tantes passions i s’identifiquin tant amb una zona del país com la llonganissa de Vic. Per conèixer-ne tots els detalls, hem preguntat a un expert com es fa, amb quins ingredients i com ens la podem menjar.
Pecats venials
Roger Berruezo
L'actor gironí revela les seves temptacions gastronòmiques més inconfessables
Sopa de lletres
Com afectarà la intel·ligència artificial a la cuina?
Ja la tenim aquí i comencem a conèixer-ne les possibilitats. Ben portada, la intel·ligència artificial (IA) ens pot ajudar moltíssim a gestionar una alimentació més sana i més sostenible, i hem de saber treure'n profit per aconseguir que ens sigui una eina útil.
- Caldo de gloria de Rosalía de Castro
- Pèsols ofegats amb botifarra negra
- Torrada amb pèsols i ou escumat
- Amanida de pèsols, espàrrecs, herbes i formatge de cabra
- Curri de patates i pèsols
- Amanida de patates amb sardines
- Torradetes de frijoles i pico de gallo
- Xilis al forn amb formatge
- Gaspatxo de fesols amb bacallà
- Presa ibèrica amb maduixes
- Hamburguesa de cigrons amb espinacs
- Pollastre a la mostassa
- Palometa al vapor de sal aromàtica
- Cargols amb cranca
- Cerviola semicurada amb herbes, llimona i olivada
- Pastís de melva amb envinagrats
- Costelletes de xai amb amanida de cuscús
- Melós de vedella i trumfes
- Pastisset de remolatxa
- Flam de xocolata amb escuma de iogurt
- Flam de formatge amb coulis de maduixa
- Pa de pessic de safrà i d’avellanes
- Gelat de gingebre
- Col arrissada amb fruita seca
- Sopa de fideus amb verdolaga
- Flam de carbassa i taronja vegà
- Reducció de poma i espècies
- Melmelada de gingebre
- Te de gingebre, llimona i canyella
- Gingebre en conserva
- Suc de taronja, carbassa i gingebre
- Xocolata desfeta amb espècies