Aquest dimarts s'ha celebrat a Barcelona la gala anual de presentació de la nova edició de la Guia Michelin, que és el moment de conèixer les novetats en el firmament gastronòmic. Després d'una edició, la de l'any passat, en què Catalunya va brillar especialment, la d'enguany, que s'ha celebrat a l'Auditori Fòrum del Centre de Convencions Internacional de Barcelona, se salda amb dos restaurants que aconsegueixen la primera estrella i el reconeixement de Disfrutar amb la tercera.
Tot plegat s'ha conegut en una gala que per primera vegada presenta una edició de la guia exclusivament per a Espanya (Portugal té, des d'ara, la seva pròpia guia) i que ha culminat amb un sopar coordinat per Jordi Cruz, els germans Torres i Paolo Casagrande.
Amb tot, després de la gala d'aquest any, la capital catalana es manté com la ciutat de l'Estat que té més restaurants amb tres estrelles Michelin (Àbac, Lasarte, Cocina Hermanos Torres i Disfrutar), als quals se suma El Celler de Can Roca, de manera que Catalunya té actualment cinc establiments amb la màxima distinció.
Les novetats
Enguany, Barcelona ha sumat dos restaurants amb una estrella Michelin. Es tracta de Quirat, amb el xef Víctor Torres al capdavant (que ja tenia una estrella a Les Magnòlies), i Suto, amb Yoshikazu Suto.
Pel que fa a les estrelles verdes, que reconeixen els restaurants que aposten especialment per la gastronomia sostenible, l'edició 2024 de la guia n'incorpora dues de noves catalanes, a l'Emporium (Castelló d'Empúries) i L'Algadir del Delta (Amposta).
Finalment, la gran notícia de la gala ha estat per al Disfrutar, ja que el restaurant d'Oriol Castro, Mateu Casañas i Eduard Xatruch ha aconseguit, per fi, la tercera estrella que se li resisitia, i ho ha fet enmig d'una de les ovacions més sonades de la nit.
Tot plegat confirma el bon moment de salut que viu la nostra gastronomia i la bona feina que han fet els xefs d'arreu del país.
Reconeixements individuals
Però, a banda de conèixer els locals amb estrelles i estrella verda, la Guia Michelin 2024 també ha volgut reconèixer persones concretes amb quatre guardons: xef mentor, per a Juan Mari Arzak; millor servei de sala, per a Joan Carles Ibáñez, del restaurant Lasarte (Barcelona); xef jove, per a Martina Puigvert, de Les Cols (Olot); i, per primera vegada, un premi per al millor sommelier, que ha rebut Josep 'Pitu' Roca, d'El Celler de Can Roca (Girona).
Totes les estrelles catalanes
A les novetats de la guia, cal sumar-hi també un parell de canvis per a restaurants catalans. En l'edició de 2024, el restaurant l'Angle, de Jordi Cruz (Barcelona), perd una de les dues estrelles que tenia; i La Cuina de San Simón, dels germans Lores-Gelpí (Tossa de Mar), ha perdut l'estrella que retenia des del 2001.
Finalment, en la categoria Bib Gourmand, s'incorpora a la guia Can Xapes, de Cornellà de Terri.
Restaurants amb estrella Michelin a Catalunya
Amb els canvis coneguts en la gala de presentació de la guia 2024, doncs, aquests són els restaurants catalans amb estrella Michelin:
Tres estrelles
- El Celler de Can Roca, Girona
- Lasarte, Barcelona
- ABaC, Barcelona
- Cocina Hermanos Torres, Barcelona
- Disfrutar, Barcelona
Dues estrelles
- Cinc Sentits, Barcelona
- Enoteca, Barcelona
- Moments, Barcelona
- Bo.TiC, Corçà
- Miramar, Llançà
- Les Cols, Olot
Una estrella
- L'Aliança 1919 d'Anglès, Anglès
- Les Magnòlies, Arbúcies
- Alkimia, Barcelona
- Aürt, Barcelona
- Caelis, Barcelona
- Dos Palillos, Barcelona
- Hisop, Barcelona
- Hofmann, Barcelona
- Koy Shunka, Barcelona
- Oria, Barcelona
- Xerta, Barcelona
- Via Veneto, Barcelona
- Quirat, Barcelona
- Suto, Barcelona
- Aleia, Barcelona
- COME, Barcelona
- Enigma, Barcelona
- Mont Bar, Barcelona
- Slow&Low, Barcelona
- Atempo, Barcelona
- Angle, Barcelona
- La Boscana, Bellvís
- Can Jubany, Calldetenes
- Can Bosch, Cambrils
- Rincón de Diego, Cambrils
- Emporium, Castelló d'Empúries
- Quatre Molins, Cornudella de Montsant
- Massana, Girona
- La Fonda Xesc, Gombrèn
- Malena, Gimenells
- Els Tinars, Llagostera
- Els Casals, Sagàs
- Deliranto, Salou
- L'Ó, Sant Fruitós de Bages
- Lluerna, Santa Coloma de Gramenet
- Fogony, Sort
- L'Antic Molí, Ulldecona
- Les Moles, Ulldecona
- Ca l'Enric, la Vall de Bianya
- Tresmacarrons, el Masnou
- Castell Peralada, Peralada
- Villa Retiro, Xerta
- Sala, Olost
Bib Gourmand
- Nairod, Barcelona
- Berbena, Barcelona
- Cruix, Barcelona
- Avenir, Barcelona
- BaLó, Barcelona
- La Mundana, Barcelona
- Saó, Barcelona
- Vivanda, Barcelona
- Verat, Santa Coloma de Gramenet
- El Racó, Sant Climent de Llobregat
- Can Ferran, Sant Quirze del Vallès
- Can Poal, Vallromanes
- Vapor Gastronòmic, Terrassa
- El Cel de les Oques, Terrassa
- Garbí, Castellar del Vallès
- Mirko Carturan Cuiner, Caldes de Montbui
- Dos Cuiners, Mataró
- La Cava d'en Sergi, Sant Sadurní d'Anoia
- Vinòmic, la Garriga
- Somiatruites, Igualada
- Quatre Vents 3.0, Hostalric
- Hostal Colomí, Santa Coloma de Queralt
- Hostal Jaumet, Torà
- La Xarxa, Tarragona
- Casa Albets, Lladurs
- La Salinera, Palamós
- Can Boix, Vilamarí
- Lo Ponts, Ponts
- Vicus, Pals
- Brots, Poboleda
- Mas Concas, L'Escala
- La Gruta, L'Escala
- Els Caçadors, Maçanet de Cabrenys
- Antoni Rubies, Artesa de Lleida
- Aimia, Lleida
- L'Algadir del Delta, Amposta
- Roc'n'Cris, Aubèrt
- Can Xapes, Cornellà del Terri
Estrella Verda
- Cocina Hermanos Torres, Barcelona
- Lluerna, Santa Coloma de Gramenet
- Casa Nova, Sant Martí Sarroca
- Somiatruites, Igualada
- Els Casals, Sagàs
- El Celler de Can Roca, Girona
- Casa Albets, Lladurs
- Les Cols, Olot
- Les Moles, Ulldecona
- L'Antic Molí, Ulldecona
- Emporium, Castelló d'Empúries
- L'Algadir del Delta, Amposta