Sabeu que a Catalunya s’elabora vi des de fa més de 2.700 anys? La tradició, la cultura del vi i el conreu de la vinya han estat presents al nostre territori des de fa segles. És innegable, però, que ara mateix el vi català és tendència i, per tant, ha arribat el moment de fer un canvi en la manera de consumir-lo. Si cada cop més apostem pel quilòmetre zero i el menjar de proximitat, per què no ho apliquem al món del vi?
Fruit d’aquesta reflexió va néixer, precisament, el llibre A taula! Vins catalans, un volum adreçat als professionals del sector de la restauració per ajudar-los a conèixer més i més bé el vi català, oferir encara un servei millor i fer-ne difusió entre el públic dels establiments. L'èxit de la primera edició d'aquest manual ha motivat que s'hagi fet una primera reedició actualitzada del llibre, per actualitzar-ne tota la informació i posar-la a l'abast dels professionals del sector i del públic en generl.
Què hi trobarem?
A taula! Vins catalans ofereix deu raons per beure i comprar vins catalans, detalla els trets principals de les dotze denominacions d'origen que hi ha al país, explica les diferents classificacions dels vins (des del color fins a la procedència) i llista una sèrie de mites i falses creences en l'entorn d'aquest producte. També inclou una petita guia pràctica de les diferents fases d’un tast. A més, en el vessant més professional, el volum dóna les pautes per crear una bona carta de vins, així com per recomanar-los, servir-los, maridar-los i conservar-los.
A taula! Vins catalans. Manual per a la restauració és una publicació divulgativa fruit de la col·laboració de l’Institut Català de la Vinya i el Vi, l’Associació Vinícola Catalana i la revista CUINA. La publicació també ha comptat amb el patrocini de la Diputació de Barcelona, la Diputació de Girona, la Diputació de Lleida, la Diputació de Tarragona i l’Institut Català del Suro.
El llibre, que podeu trobar en format paper i aquí en format digital, és una gran eina per als amants del vi que vulguin ampliar els coneixements.
Tret de sortida al Cartavi
Aquesta reedició d'A Taula! Vins catalans s'ha presentat coincidint amb el tret de sortida d'una nova edició, la desena, del Cartavi, el concurs que distingeix els restaurants de Catalunya que realitzen dia a dia una defensa i promoció dels vins emparats en les 11 denominacions d’origen catalanes.
L’Associació Vinícola Catalana organitza anualment aquests premis amb la pretensió de fomentar la presència dels nostres vins a les cartes dels restaurants ubicats a Catalunya, així com promocionar el coneixement dels vins elaborats a les zones vitivinícoles catalanes tant al professional de la restauració i la sumilleria com al consumidor. Des d'ara mateix i fins al setembre, es poden presentar les candidatures a optar pel premi.