Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Carmanyoles saludables per a la tornada a la rutina

Consells per preparar el menjar per emportar-se, a la feina o a l'escola

Una carmanyola per a l'escola

Una carmanyola per a l'escola

Amb el final de les vacances i la tornada a la feina, per a molts comença també la rutina de preparar les carmanyoles diàries per menjar fora de casa. I, en alguns casos, també haurem de preparar el menjar dels nens per a l'escola. Si volem dur un estil de vida saludable tot i menjar fora de casa, és important seguir una alimentació adient, augmentant el consum de productes frescos –especialment fruites, verdures i hortalisses– i reduint el consum d'aliments rics en greixos saturats, sal i sucres afegits. L'Institut Silestone ofereix consells sobre com es poden preparar els aliments i portar-los a la feina o a l'escola mantenint-los en un estat òptim, sense que perdin les seves propietats. Hem recollit alguns d'aquests consells pràctics per a una carmanyola sana i higiènica.

Manipulació d'aliments

  • Abans de manipular els aliments, cal rentar-se les mans i utilitzar sempre estris nets, i no permetre que els aliments entrin en contacte amb cap superfície que no s'hagi higienitzat prèviament.
  • Canvieu els estris per a cada tipus d'aliment –cru o cuinat– per tal que no hi hagi contaminacions creuades.

Planificació

  • Organitzeu un menú setmanal per assegurar-vos que no hi falten proteïnes ni vitamines. Per a això, cal tenir en compte les proporcions recomanades segons el grup d'aliments. Prepareu plats únics que incloguin de quatre a sis grups d'aliments (verdures, farinoses, proteïnes, oli d'oliva, fruita i làctics).

Combinació atractiva

  • Intenteu que el contingut de la carmanyola sigui tan apetitós com pugueu: combineu colors i sabors diferents.

Carmanyola

  • Les de vidre, per exemple, són molt més fràgils i pesants, però al seu torn més higièniques i còmodes, ja que permeten menjar directament del recipient. D'altra banda, el plàstic és més lleuger, però menys higiènic, atès que és més difícil de netejar quan el plat conté oli, greixos o alguna salsa. Cal destacar que tots dos materials poden ser aptes per al microones i, per tant, no hi ha cap risc per a la seguretat alimentària.

Plats freds

  • Per a plats de consum fred, introduïu la ració en un recipient net, tancat hermèticament, i conserveu-lo al frigorífic. Traieu-l'en just abans de sortir de casa i poseu-lo a la nevera així que arribeu a la feina; si això no és possible, assegureu-vos que l'acumulador de fred mantindrà una temperatura de refrigeració (com a mínim, 5 ºC) fins al moment de menjar.

Amb ou

  • Eviteu elaboracions a base d'ou, molt especialment si és cru (sense tractament tèrmic), com ara en la salsa maionesa. És preferible preparar, per exemple, una ensalada russa i afegir-hi en el moment de consum la maionesa comercial.

Plats calents

  • Si es tracta de preparacions calentes, deixeu-les refredar prèviament a temperatura ambient com a màxim una hora (mai no les introduïu calentes a la nevera). Després, tapeu-les immediatament de manera hermètica i guardeu-les refrigerades.

Productes

  • Opteu sempre per productes estables i higienitzats. Per exemple, formatges curats en detriment dels frescos, postres o làctics industrials en comptes dels casolans, filet en lloc de truita, etc.

Consum

  • No consumiu aliments preparats amb més de 48 hores d'antelació o si teniu cap dubte sobre el seu estat.

No reutilitzeu

  • Mai no reutilitzeu ni congeleu les possibles sobres de les preparacions casolanes consumides fora de la llar.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 277

TERRINES. EL CLÀSSIC QUE TORNA

  • Plats del mes
  • Jo Baixas

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto