Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Carmanyoles saludables per a la tornada a la rutina

Consells per preparar el menjar per emportar-se, a la feina o a l'escola

Una carmanyola per a l'escola

Una carmanyola per a l'escola

Amb el final de les vacances i la tornada a la feina, per a molts comença també la rutina de preparar les carmanyoles diàries per menjar fora de casa. I, en alguns casos, també haurem de preparar el menjar dels nens per a l'escola. Si volem dur un estil de vida saludable tot i menjar fora de casa, és important seguir una alimentació adient, augmentant el consum de productes frescos –especialment fruites, verdures i hortalisses– i reduint el consum d'aliments rics en greixos saturats, sal i sucres afegits. L'Institut Silestone ofereix consells sobre com es poden preparar els aliments i portar-los a la feina o a l'escola mantenint-los en un estat òptim, sense que perdin les seves propietats. Hem recollit alguns d'aquests consells pràctics per a una carmanyola sana i higiènica.

Manipulació d'aliments

 • Abans de manipular els aliments, cal rentar-se les mans i utilitzar sempre estris nets, i no permetre que els aliments entrin en contacte amb cap superfície que no s'hagi higienitzat prèviament.
 • Canvieu els estris per a cada tipus d'aliment –cru o cuinat– per tal que no hi hagi contaminacions creuades.

Planificació

 • Organitzeu un menú setmanal per assegurar-vos que no hi falten proteïnes ni vitamines. Per a això, cal tenir en compte les proporcions recomanades segons el grup d'aliments. Prepareu plats únics que incloguin de quatre a sis grups d'aliments (verdures, farinoses, proteïnes, oli d'oliva, fruita i làctics).

Combinació atractiva

 • Intenteu que el contingut de la carmanyola sigui tan apetitós com pugueu: combineu colors i sabors diferents.

Carmanyola

 • Les de vidre, per exemple, són molt més fràgils i pesants, però al seu torn més higièniques i còmodes, ja que permeten menjar directament del recipient. D'altra banda, el plàstic és més lleuger, però menys higiènic, atès que és més difícil de netejar quan el plat conté oli, greixos o alguna salsa. Cal destacar que tots dos materials poden ser aptes per al microones i, per tant, no hi ha cap risc per a la seguretat alimentària.

Plats freds

 • Per a plats de consum fred, introduïu la ració en un recipient net, tancat hermèticament, i conserveu-lo al frigorífic. Traieu-l'en just abans de sortir de casa i poseu-lo a la nevera així que arribeu a la feina; si això no és possible, assegureu-vos que l'acumulador de fred mantindrà una temperatura de refrigeració (com a mínim, 5 ºC) fins al moment de menjar.

Amb ou

 • Eviteu elaboracions a base d'ou, molt especialment si és cru (sense tractament tèrmic), com ara en la salsa maionesa. És preferible preparar, per exemple, una ensalada russa i afegir-hi en el moment de consum la maionesa comercial.

Plats calents

 • Si es tracta de preparacions calentes, deixeu-les refredar prèviament a temperatura ambient com a màxim una hora (mai no les introduïu calentes a la nevera). Després, tapeu-les immediatament de manera hermètica i guardeu-les refrigerades.

Productes

 • Opteu sempre per productes estables i higienitzats. Per exemple, formatges curats en detriment dels frescos, postres o làctics industrials en comptes dels casolans, filet en lloc de truita, etc.

Consum

 • No consumiu aliments preparats amb més de 48 hores d'antelació o si teniu cap dubte sobre el seu estat.

No reutilitzeu

 • Mai no reutilitzeu ni congeleu les possibles sobres de les preparacions casolanes consumides fora de la llar.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 280

A PUNT PER A LA NIT MÉS CURTA!

 • Plats del mes
 • Àngel Esteve

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: