Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

10 coses que no sabíeu del cafè

Coneix unes llavors que són imprescindibles per al dia a dia de moltes persones!

Cafè / Thinkstock

Cafè / Thinkstock

"Si no bec cafè, no sóc persona"... qui no ha escoltat aquesta frase a primera hora del matí? Hi ha els qui en beuen al matí; d'altres, just havent dinat; d'altres matí i havent dinat, i d'altres, més i tot. Però tot i ser fans del cafè, en coneixeu les particularitats? Us retem que comproveu si en sou tan experts.

  • Una beguda popular, de les més consumides. El cafè s’obté a partir dels grans d’un arbust homònim. Després, els grans es renten, s’assequen i sovint es torren per obtenir els grans de cafè tal com els coneixem.
  • El cafè es cultiva principalment a Amèrica (Colòmbia, el Brasil, Costa Rica, Mèxic), Àfrica (Kenya, Etiòpia, Tanzània) i, també, Àsia (Java, Iemen, l'Índia, Vietnam, Indonèsia).
  • De mil i una maneres: cafè verd, torrat, torrefacte (al qual s’ha afegit sucre), mòlt, en gra (de moltes varietats), en càpsules, descafeïnat, soluble, liofilitzat, etc.
  • Podem comprar-lo envasat o a granel: hem de tenir en compte què busquem, ja que els cafès poden ser molt diferents els uns dels altres. N’hi ha moltes varietats: alguns tenen tocs més dolços, amargs, més àcids, amb més cos, afruitats, amb gust de fruita seca, més aromàtics, etc.
  • Vigileu quan el preneu! Voleu estar ben desperts o heu de dormir? El cafè conté cafeïna, que és estimulant, disminueix la fatiga i la somnolència.
  • Dues varietats o tipus de llavors. Sovint dividim el cafè en: 'robusta' (poc perfumat i de textura aspra) i 'arabica' (de gust agradable i suau). I dins d’aquestes famílies podem trobar infinitat de subfamílies o tipus de cafè (Java, Kenya AA, Tarrazú, Kopi Luwak, Blue Mountain).
  • Matisos gustatius. Segons com s’ha rentat, assecat o torrat podem tenir cafès amb diferents matisos gustatius, encara que siguin de la mateixa varietat.
  • Per conservar-lo en bones condicions el cafè s’ha de tenir en un lloc sec i ben tancat perquè no agafi aromes indesitjables. També és important consumir-lo al més aviat possible, ja que amb el temps perd qualitats.
  • Es consumeix en calent, pèrò també en fred. Actualment forma part de granissats, còctels, smoothies o frappés. Hi ha moltíssimes receptes amb base de cafè, sovint jugant amb llet, xocolata, xarops, pralinés, nata, etc. D’exemples n’hi ha molts: caputxino, cafè amb llet, moca, vienès, bombó, tallat, etc.
  • Com una espècia. A la cuina, el cafè es fa servir quasi com una espècia, ja que permet aromatitzar cremes, gelats, nates, gelatines, escumes. També se’n poden fer salses, vinagretes o afegir-ne a algun guisat.

 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: