"Si no bec cafè, no sóc persona"... qui no ha escoltat aquesta frase a primera hora del matí? Hi ha els qui en beuen al matí; d'altres, just havent dinat; d'altres matí i havent dinat, i d'altres, més i tot. Però tot i ser fans del cafè, en coneixeu les particularitats? Us retem que comproveu si en sou tan experts.
- Una beguda popular, de les més consumides. El cafè s’obté a partir dels grans d’un arbust homònim. Després, els grans es renten, s’assequen i sovint es torren per obtenir els grans de cafè tal com els coneixem.
- El cafè es cultiva principalment a Amèrica (Colòmbia, el Brasil, Costa Rica, Mèxic), Àfrica (Kenya, Etiòpia, Tanzània) i, també, Àsia (Java, Iemen, l'Índia, Vietnam, Indonèsia).
- De mil i una maneres: cafè verd, torrat, torrefacte (al qual s’ha afegit sucre), mòlt, en gra (de moltes varietats), en càpsules, descafeïnat, soluble, liofilitzat, etc.
- Podem comprar-lo envasat o a granel: hem de tenir en compte què busquem, ja que els cafès poden ser molt diferents els uns dels altres. N’hi ha moltes varietats: alguns tenen tocs més dolços, amargs, més àcids, amb més cos, afruitats, amb gust de fruita seca, més aromàtics, etc.
- Vigileu quan el preneu! Voleu estar ben desperts o heu de dormir? El cafè conté cafeïna, que és estimulant, disminueix la fatiga i la somnolència.
- Dues varietats o tipus de llavors. Sovint dividim el cafè en: 'robusta' (poc perfumat i de textura aspra) i 'arabica' (de gust agradable i suau). I dins d’aquestes famílies podem trobar infinitat de subfamílies o tipus de cafè (Java, Kenya AA, Tarrazú, Kopi Luwak, Blue Mountain).
- Matisos gustatius. Segons com s’ha rentat, assecat o torrat podem tenir cafès amb diferents matisos gustatius, encara que siguin de la mateixa varietat.
- Per conservar-lo en bones condicions el cafè s’ha de tenir en un lloc sec i ben tancat perquè no agafi aromes indesitjables. També és important consumir-lo al més aviat possible, ja que amb el temps perd qualitats.
- Es consumeix en calent, pèrò també en fred. Actualment forma part de granissats, còctels, smoothies o frappés. Hi ha moltíssimes receptes amb base de cafè, sovint jugant amb llet, xocolata, xarops, pralinés, nata, etc. D’exemples n’hi ha molts: caputxino, cafè amb llet, moca, vienès, bombó, tallat, etc.
- Com una espècia. A la cuina, el cafè es fa servir quasi com una espècia, ja que permet aromatitzar cremes, gelats, nates, gelatines, escumes. També se’n poden fer salses, vinagretes o afegir-ne a algun guisat.