Aquesta petita llavor d’origen andí i gust suau és un pseudocereal d’alt potencial nutricional, la ingesta del qual proporciona molta energia a l’organisme. Considerada un superaliment, és molt versàtil a la cuina. A continuació, us presentem deu característiques que us sorprendran.
- Un pseudocereal de l'Amèrica del sud. La quinoa és un pseudocereal cultivat sobretot a l’Amèrica del Sud, molt popular els últims anys a casa nostra i que té un gust semblant a l’arròs integral.
- Popular, complet i sense gluten. Conté un 15% de proteïnes, aminoàcids, magnesi, calci, minerals i vitamines, i a més no conté gluten, per la qual cosa és molt apreciat per a les persones celíaques.
- Un aliment saciant per mantenir el pes. La quinoa ajuda a controlar el pes gràcies al seu alt percentatge de fibra, ideal per depurar el cos de toxines i residus, alhora que genera una sensació de sacietat.
- Rentar, escórrer i bullir amb molta aigua. Per coure la quinoa primer sempre l’hem de rentar (per eliminar la saponina), malgrat que avui en dia quasi tota ja ve rentada. S’ha d’escórrer i posar-la a bullir amb el triple d’aigua que de quinoa. Un cop bulli l’hem de mantenir a foc moderat uns 15 minuts, fins que sigui tendra.
- Cal deixar-la grenyal, si no quedarà passada, gomosa. Un altre mètode, similar a la cocció del cuscús, és posar una quantitat justa d’aigua i coure la quinoa tapada, deixar-la reposar i airejar-la.
- Per potenciar un gust més intens. Podem torrar la quinoa una mica, abans de bullir, això li donarà uns matisos més pronunciats. Una altra manera és bullir-la amb algun caldo perquè agafi més sabor, o potenciar-ne el gust amb espècies.
- Receptes amb quinoa: en amanides o sopes, com a guarnició, amb salsa com si es tractés de pasta, o per fer-ne un arròs. En purés, per enriquir hamburgueses o farcir verdures.
- La quinoa en l'apartat dolç: la podem fer servir per fer galetes, masses, pa o fins i tot postres com si fos arròs, per fer per exemple una quinoa amb llet dolça. També pot formar part d’esmorzars, mesclada amb fruites o iogurt.
- De diferents formes i colors: al mercat podem trobar la quinoa en gra, inflada, en tortitas o en farina per fer, per exemple, una beixamel sense blat. També de diferents colors: la quinoa vermella té un gust més fort i una textura més cruixent que la del gra blanc. La negra és més compacta i de gust més intens
- Conservar-la i congelar-la: podeu conservar la quinoa bullida tapada 3 dies a la nevera o, fins i tot, congelar-la cuita per fer-la servir quan la necessiteu. Avui en dia, a les grans superfícies ja se’n pot trobar de cuita, tant fresca com congelada.