Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

10 Coses que no sabíeu de la quinoa

Descobreix la reina dels Andes

Quinoa

Quinoa

Aquesta petita llavor d’origen andí i gust suau és un pseudocereal d’alt potencial nutricional, la ingesta del qual proporciona molta energia a l’organisme. Considerada un superaliment, és molt versàtil a la cuina. A continuació, us presentem deu característiques que us sorprendran.

  • Un pseudocereal de l'Amèrica del sud. La quinoa és un pseudocereal cultivat sobretot a l’Amèrica del Sud, molt popular els últims anys a casa nostra i que té un gust semblant a l’arròs integral.
  • Popular, complet i sense gluten. Conté un 15% de proteïnes, aminoàcids, magnesi, calci, minerals i vitamines, i a més no conté gluten, per la qual cosa és molt apreciat per a les persones celíaques.
  • Un aliment saciant per mantenir el pes. La quinoa ajuda a controlar el pes gràcies al seu alt percentatge de fibra, ideal per depurar el cos de toxines i residus, alhora que genera una sensació de sacietat.
  • Rentar, escórrer i bullir amb molta aigua. Per coure la quinoa primer sempre l’hem de rentar (per eliminar la saponina), malgrat que avui en dia quasi tota ja ve rentada. S’ha d’escórrer i posar-la a bullir amb el triple d’aigua que de quinoa. Un cop bulli l’hem de mantenir a foc moderat uns 15 minuts, fins que sigui tendra.
  • Cal deixar-la grenyal, si no quedarà passada, gomosa. Un altre mètode, similar a la cocció del cuscús, és posar una quantitat justa d’aigua i coure la quinoa tapada, deixar-la reposar i airejar-la.
  • Per potenciar un gust més intens. Podem torrar la quinoa una mica, abans de bullir, això li donarà uns matisos més pronunciats. Una altra manera és bullir-la amb algun caldo perquè agafi més sabor, o potenciar-ne el gust amb espècies.
  • Receptes amb quinoa: en amanides o sopes, com a guarnició, amb salsa com si es tractés de pasta, o per fer-ne un arròs. En purés, per enriquir hamburgueses o farcir verdures.
  • La quinoa en l'apartat dolç: la podem fer servir per fer galetes, masses, pa o fins i tot postres com si fos arròs, per fer per exemple una quinoa amb llet dolça. També pot formar part d’esmorzars, mesclada amb fruites o iogurt.
  • De diferents formes i colors: al mercat podem trobar la quinoa en gra, inflada, en tortitas o en farina per fer, per exemple, una beixamel sense blat. També de diferents colors: la quinoa vermella té un gust més fort i una textura més cruixent que la del gra blanc. La negra és més compacta i de gust més intens
  • Conservar-la i congelar-la: podeu conservar la quinoa bullida tapada 3 dies a la nevera o, fins i tot, congelar-la cuita per fer-la servir quan la necessiteu. Avui en dia, a les grans superfícies ja se’n pot trobar de cuita, tant fresca com congelada.

 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: