Les ostres són tota una delicatessen, per això us proposem que us animeu a preparar-les a casa i us donem una sèrie de consells perquè no us desanimeu mentre us baralleu amb la closca. Seguiu aquests trucs per obrir les ostres fàcilment i no fer-vos mal.
Estris que necessiteu:
- Drap de cuina o guant resistent
- Un ganivet curt especial per a ostres, o bé un ganivet amb la fulla gran que no rellisqui
- Safata amb gel picat
Passos a seguir:
- Observeu l'ostra, el seu costat corb és el que ha d'anar mirant cap a baix, de manera que l'haureu de subjectar d'aquesta manera sobre una superfície plana.
- Protegiu-vos la mà que aguanta l'ostra amb un drap de cuina o amb un guant resistent.
- Agafeu el ganivet amb l'altra mà i inseriu-lo a la xarnera, el punt en què les closques s'uneixen.
- Gireu la fulla del ganivet, a vegades d'aquesta manera s'obrirà fàcilment i d'altres vegades haureu de profunditzar més. En aquest pas haureu de sentir com es trenca.
- Llisqueu el ganivet per obrir completament les closcles. Porteu el ganivet tan a prop de la part superior com sigui possible i feu un tall des de la xarnera fins a la vora de la closca. Continueu girant el ganivet per separar les closques superior i inferior. Aneu amb compte que no us rellisqui el ganivet, ja que algun tros serà dur d'obrir. És important també que no inclineu l'ostra, perquè no caigui el suc que conté.
- Obriu l'ostra. Retireu la closca superior. Si hi ha molta carn adherida, talleu-la amb un ganivet.
- Si no voleu que els vostres comensals hagin d'utilitzar ganivet per desenganxar la carn a l'hora de menjar-la, us recomanem que vosaltres curosament separeu la carn de les closques i que posteriorment les col·loqueu sobre la closca inferior.
- Per conservar-les fresques, deixeu-les sobre una safata de gel picat fins que les serviu.