"Encara que solem pensar que el nom 'plum-cake' és d'origen anglès, res més lluny de la realitat. Només es diu així a l'Estat espanyol i a Itàlia; als països anglosaxons, en canvi, se'l coneix com a 'pound cake', i a França, com a 'quatre quarts'", segon explica Moncho López, 'alma mater' de Levaduramadre Natural Bakery. Però, què és exactament aquest dolç?
- Ingredients originaris. La recepta original del bescuit consistia a barrejar un quart de cadascun dels ingredients principals: farina, sucre, mantega i ous.
- Història. Amb tanta quantitat de sucre i mantega, aquest bescuit es va crear per aportar energia als mariners britànics en les llargues travessies fins a les seves colònies d'ultramar, ja que aguantava fresc molt temps, sempre que s'aconseguís conservar sec.
- Ingredients actuals, més lleugers. Actualment, no necessitem, ni volem, un excés de greix, de sucres i de calories en els aliments, per la qual cosa la recepta s'ha anat alleugerint amb el pas dels anys.
- Forma i sabor. Posteriorment, els francesos van desenvolupar la recepta: li donaren la forma rectangular tradicional i hi afegiren gustos diferents com la llimona, la poma o la xocolata.
- Variants. Els plum-cakes es poden fer amb fruita fresca, xocolata, pastanagues, llavors… I també es poden fer amb diferents tipus de farina.
- Receptes. Per acabar d'arrodonir els coneixements sobre aquestes postres, suaus i esponjoses, us proposem unes quantes receptes per fer a casa: