Troba la teva recepta

Aquesta és una recepta per celebrar la Quaresma a la cuina, el període d'abstinència per excel·lència del catolicisme. El dejuni ha marcat la vida dels catòlics al llarg dels segles. El calendari litúrgic establia més de 160 dies en què no es podia beure vi ni es podia menjar carn, fruita i postres. A més, s'hi ha de sumar l’advent, les témpores al començament de cadascuna de les quatre estacions i els dies de rogació. Sumem-hi tots els divendres de l’any i afegim-hi les vigílies de celebracions com la Pentecosta, l’Ascensió, Tots Sants o la Immaculada Concepció. Com s’explica al Museu de la Pesca de Palamós, durant aquestes dates “el peix anava molt buscat, el consum augmentava i s’encarien els preus als mercats, tot i que, en general, el poble només podia menjar peix salat”. En aquest context entra en joc el bacallà salat, que, a partir del segle XVI, proveïa de peix barat els mercats catalans i que es va acabar convertint en un pilar de la cuina catalana. Aquesta recepta n’és un exemple.

Preparació

  1. Trossegeu les carxofes i fregiu-les en una paella amb 300 ml d'oli. Reserveu-les.
  2. En el mateix oli, fregiu-hi el bacallà enfarinat. Quan estigui mig fregit, passeu-ho a una cassola.
  3. En el mateix oli, fregiu-hi les cebes ratllades i els tomàquets triturats. Afegiu-hi el llorer, el vi i deixeu-ho reduir. Afegiu-hi dos gots d'aigua i coeu-ho 5 min més.
  4. Repartiu el sofregit sobre el bacallà, afegiu-hi les patates trossejades, els pèsols i les carxofes. Feu-ho coure a foc molt suau 30 min. Incorporeu-hi els ous durs tallats en dos i una picada feta amb el safrà, els alls i julivert. Feu-ho coure 5 min més i serviu-ho.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

23 feb

Taller sobre els colors de l'obento, la carmanyola japonesa

L’obento és la carmanyola japonesa per excel·lència. La seva elaboració és força...

11-24 feb

Jornades Gastronòmiques de la Galera de Cambrils 2019

Aquest febrer, Cambrils dóna el tret de sortida a un calendari ple d’activitats gastronòmiques...

23-24 feb

Fira de la Mel 2019

A l’edat mitjana, Crespià era un dels productors de mel principals del país i ja s’hi celebrava...

23-24 feb

Fira de l’Aixada 2019

Manresa es mobilitza cada any en record d’un miracle que, a mitjan segle XIV, va salvar la població...

Portada 224

RECEPTES AMB PASTANAGA, L'HORTALISSA MÉS VISTOSA

  • Deu àpats modernistes
  • Elogi de la cuina reposada

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona. Tel. 93 634 76 07

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto