Troba la teva recepta

Aquesta és una recepta per celebrar la Quaresma a la cuina, el període d'abstinència per excel·lència del catolicisme. El dejuni ha marcat la vida dels catòlics al llarg dels segles. El calendari litúrgic establia més de 160 dies en què no es podia beure vi ni es podia menjar carn, fruita i postres. A més, s'hi ha de sumar l’advent, les témpores al començament de cadascuna de les quatre estacions i els dies de rogació. Sumem-hi tots els divendres de l’any i afegim-hi les vigílies de celebracions com la Pentecosta, l’Ascensió, Tots Sants o la Immaculada Concepció. Com s’explica al Museu de la Pesca de Palamós, durant aquestes dates “el peix anava molt buscat, el consum augmentava i s’encarien els preus als mercats, tot i que, en general, el poble només podia menjar peix salat”. En aquest context entra en joc el bacallà salat, que, a partir del segle XVI, proveïa de peix barat els mercats catalans i que es va acabar convertint en un pilar de la cuina catalana. Aquesta recepta n’és un exemple.

Preparació

  1. Trossegeu les carxofes i fregiu-les en una paella amb 300 ml d'oli. Reserveu-les.
  2. En el mateix oli, fregiu-hi el bacallà enfarinat. Quan estigui mig fregit, passeu-ho a una cassola.
  3. En el mateix oli, fregiu-hi les cebes ratllades i els tomàquets triturats. Afegiu-hi el llorer, el vi i deixeu-ho reduir. Afegiu-hi dos gots d'aigua i coeu-ho 5 min més.
  4. Repartiu el sofregit sobre el bacallà, afegiu-hi les patates trossejades, els pèsols i les carxofes. Feu-ho coure a foc molt suau 30 min. Incorporeu-hi els ous durs tallats en dos i una picada feta amb el safrà, els alls i julivert. Feu-ho coure 5 min més i serviu-ho.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

24 ago

X Jornades Gastronòmiques d'Empordàlia

El celler Empordàlia celebra la desena edició de les Jornades Gastronòmiques, on es pot gaudir del...

24 ago

Contalles del Delta

El delta de l’Ebre és un territori singular que amaga indrets i moments màgics. Un dels seus tresors...

24 ago

XIV Mercat del Préssec d'Ordal

Sant Pau d'Ordal torna a celebrar a la plaça de Subirats una nova edició del Mercat del Préssec...

24-25 ago

576a Fira de Sant Bartomeu d'Artesa de Segre

Fa més de mig mil·lenni que el rei Alfons IV, el Magnànim, va concedir el privilegi de celebrar...

Portada 231

PA AMB TOMÀQUET REVOLUTION. CAPGIREM LA RECEPTA MÉS TRADICIONAL!

  • 'Souvenirs' gastronòmics
  • Somni d'un paisatge gastronòmic d'estiu

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 19,90€ I  DE REGAL 2 ESPECIALS RECEPTES BY CUINA

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto