El nostre cuiner més inquiet, Pep Nogué, va visitar el barceloní Lluís Graus per cuinar a quatre mans un guisat tradicional que, com ens agrada tant fer als catalans, combina carn i peix. Des de l’Eixample de Barcelona, ens arriba aquest mar i muntanya tan nostrat. I no és res estrany tenint en compte que l’amfitrió, Lluís Graus, és un home polifacètic a qui agrada convidar els amics a casa per fer-los degustar alguns dels plats de cuina catalana que acostuma a preparar per a l’ocasió. Pep Nogué el va ajudar a preparar aquesta recepta de sípia amb pèsols i mandonguilles, i va donar-li alguns consells perquè els seus guisats siguin encara més bons.
Preparació
- Sofregiu la ceba amb oli calent en una cassola. A foc molt lent, tireu-hi la la pastanaga i la carbassa i tapeu la cassola.
- Afegiu-hi la sípia tallada a daus petits, perquè es cogui més ràpid.
- En una paella, fregiu les mandonguilles que haureu preparat (amb sal i pebre). Quan estiguin daurades, afegiu-hi la cervesa i cremeu-les. Quan estiguin llestes, afegiu-les a la cassola amb el sofregit.
- Aboqueu el fumet calent a la cassola amb la carxofa i els pèsols (prou fumet perquè quedin tous). Saleu-ho i apugeu una mica el foc.
- Deixeu-ho coure 5 min i deixeu-ho reposar una mica.
Els consells de Pep Nogué
En Pep recomana acabar el guisadet amb una picada de julivert, un gra d’all, pa, la melsa de la sípia i un pensament de xocolata negra.
El Lluís va tallar la sípia ben petita, ja que d’aquesta manera es cou més ràpid. Si hi afegiu una mica de cervesa, ajudarà a entendrir-la.