Jesús Gimena va estudiar a l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Lleida i ha passat per les cuines de Can Jubany, Dos Palillos i Dos Pebrots, entre d'altres. També ha fet de pagès durant la pandèmia i fa tres anys, quan en tenia 24, va posar-se al capdavant de l'Espurna, a la capital del Segrià, un restaurant que va haver de tancar portes a causa de la covid i que ell ha convertit en un espai per assaborir cuina catalana i, especialment, lleidatana.
Gimena es declara amant de la terra i dels seus productes i, de fet, alguns dels ingredients que fa servir venen del seu propi hort. A més, no deixa d'experimentar per trobar nous sabors i matisos i, fins i tot, elabora el seu propi gàrum per potenciar el gust de les receptes marineres. Un esperit inquiet que es tradueix en una cuina en la qual els ingredients tenen tot el protagonisme i es presenten de la manera més natural possible, lluny d'escumes, esferificacions i altres elaboracions a què ens han acostumat els restaurants d'alta gastronomia i que a poc a poc s'han anat fent lloc a molts establiments.
Ho comprovem amb una carta que inclou oli de les Garrigues, croquetes de pernil de Lleida, amanida de mató del Cadí... I plats elaborats sobre els tres pilars que guien la cuina de Gimena: cassola, amb un bacallà amb cigrons molt saborós; llauna, amb uns pèsols a la llauna amb ou i foie-gras, i brasa, representada per uns caragols que prepara amb una reducció de suc de vedella que els dona un gust deliciós.
A la carta hi ha diverses propostes a la cassola, a la llauna i a la brasa que podreu descobrir tant si els demaneu pel vostre compte (el preu mitjà ronda els 40-50 euros, begudes a part), com si us els serveixen com a part d'algun dels menús: el de migdia entre setmana (30 euros), amb aperitiu, dos entrants, una carn o un peix a escollir i unes postres; el de cap de setmana (50 euros), que inclou més entrants, i un menú per a grups (55 euros), amb propostes per compartir.
El vi
I no podem deixar de mencionar el celler de l'Espurna. De fet, si sou amants del vi, aquí trobareu una carta amb més de 100 referències amb un protagonisme clar dels vins de la DO Costers del Segre, que n'ocupen el 60%. La resta de l'oferta es completa amb un 20% de vins catalans i un 20% d'Espanya i del món. Aquests vins s'han triat amb molta cura perquè no eclipsin els vins de proximitat, amb la mà del sommelier i periodista Rafa Gimena, pare del xef.
- L'Espurna
- Salmerón, 10. Lleida (Segrià).
- www.restaurantlespurna.com/cat/
- Preu mitjà de la carta: 40 euros (sense begudes).