Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

5 coses que heu de saber del xai xisqueta

Ho aprenem tot d'aquest aliment amb Laura Gordó

Xai xisqueta

Xai xisqueta Getty Images

El xai xisqueta és una raça autòctona del nostre país que es cria al Pallars i a l’Alta Ribagorça, on, a més de carn de primera qualitat, que es pot degustar tot l’any en mil i una receptes, hi trobareu embotits d’aprofitament deliciosos. Parlem amb Laura Gordó, el seu besavi ja era carnisser i va obrir un establiment a la Pobla de Segur (Pallars Jussà), a Cal Tomàs, on venen carn pròpia i de ramaders de la comarca, a més d’embotits i plats cuinats.

  • Qualitat: Es tracta d’una raça poc rendible, de la qual no s’obtenen gaires quilos de carn, però que té molta qualitat i infiltració de greix.
  • Talls: Del xai s’aprofita tot, des de les peces més valorades, com l’espatlla, les costelles i les mitjanes, fins a les cuixes, el cap i les vísceres.
  • Sabor: Els xais de raça xisqueta només s’alimenten amb farratges naturals, i això fa que la carn sigui melosa i tendra.
  • Versàtil: Es pot preparar de mil maneres: rostit, guisat, a la brasa... Com aquell qui diu, l’únic límit per gaudir-ne és la imaginació que hi posem a l’hora de cuinar-lo.
  • Girella: A la zona del Pirineu, se’n fa un embotit d’aprofitament, la girella, amb les parts que no són nobles mesclades amb all, pa, arròs i julivert.

No el confongueu amb el xai moltó!

La moltó és una raça de xai del Pirineu occidental i la Franja de Ponent, més greixosa que la xisqueta, però també de gust molt fi. Tot i que s’assemblen força, els xais moltó se sacrifiquen quan pesen uns 30 quilos, a diferència dels xisqueta, que van a l’escorxador amb uns 12 quilos. Això afecta el gust, la textura i l’aspecte de la carn, que és més vermella, en el cas del xai moltó.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 283

TRENQUEM ELS MENÚS!

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Joan Capilla

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: