Cyril Vermeulen, del restaurant El Celler de Can Roca, ha guanyat aquest dilluns, 3 de febrer, el concurs Millor Sommelier de Catalunya 2025 que organitza l'Associació Catalana de Sommeliers. Anna Casabona, de Juvé & Camps, i Chus Brion, consultora, han estat la segona i la tercera classificades. L'organització ho ha anunciat a la Nit dels Sommeliers, després del concurs que s'ha celebrat durant tot el dia en el marc de la Barcelona Wine Week.
Vermeulen és sommelier per l'Hotel Escola de Ter Duinen de Bruges (Bèlgica) i certificat per la Court of Masters Sommeliers de Londres. Des del 2016 forma part de l'equip del Celler de Can Roca (Girona) com a maître sommelier.
Anna Casabona, de Juvé & Camps, ha quedat en segon lloc, i Chus Brion ha aconseguit la tercera posició. A més dels tres finalistes, un total de deu sommeliers professionals, homes i dones, s'han presentat al concurs Millor Sommelier de Catalunya 2025.
Tots els participants s'han enfrontat a dues proves. Primer han fet un examen escrit, en què, entre d'altres, han hagut de respondre preguntes relacionades amb zones vitivinícoles noves, emergents o desconegudes –com Azerbaidjan, o la DO Rapa Nui, recentment creada a l'illa de Pasqua (Xile). Després han fet l'examen pràctic, que ha consistit en el tast comentat de tres begudes, dos vins i un tercer producte que havien d'identificar. Pel que fa als vins, n'havien de comentar un en llengua estrangera. En aquesta fase, el comitè tècnic ha seleccionat els tres finalistes.
La final pràctica ha inclòs una prova sorpresa, prova de servei, tast i identificació de productes, correcció d'una carta errònia, presa de comanda i maridatge, decantació i estil. El jurat professional que avalua les proves ha estat format per la presidenta de l'Associació Catalana de Sommeliers, Anna Vicens; Carles Aymerich, campió d'Espanya 2009; Ferran Vila, campió d'Espanya 2022; Josep Pelegrín, campió d'Espanya 2016; María Aso, representant de l'Associació de Sommeliers de Sèrbia; Adolf Gómez, campió d'Espanya 1998-2001, i Evgeniya Shibaeva, sommelier del restaurant Disfrutar.
Els altres premiats de la nit
L'Associació Catalana de Sommeliers aprofita aquesta nit per reconèixer altres professionals que treballen en el món del vi i que es decideixen per votació popular.
Ignasi Pinedo, que fins fa unes setmanes ha estat director comercial del celler Castell d'Encús, ha rebut el Premi Trajectòria. La periodista i escriptora Empar Moliner, conductora del programa Tast vertical, a Catalunya Ràdio, ha estat escollida com la Millor Comunicadora. I Can Calopa, la masia centenària de Collserola de la cooperativa L'Olivera, ha rebut el premi a la Millor Iniciativa Social en el Món del Vi.
En la categoria de Millor Oferta Enoturística, el guardó se l'ha endut Heretat Oller del Mas, complex enoturístic del Bages, mentre que la distinció a la Millor Sala ha estat per al restaurant Disfrutar de Barcelona, considerat, des del mes de juny del 2024, el millor restaurant del món per The World's Best 50 Restaurants. El soci d'honor ha estat enguany per a Pedro Ballesteros, Master of Wine espanyol resident a Bèlgica.