Aquesta edició de Gastronomic Forum Barcelona convidava a repensar la restauració amb un centenar d'activitats en què han participat més de 130 xefs i professionals del sector, que sumen 42 estrelles Michelin, com ara Joan Roca, Oriol Castro i Eduard Xatruch, Adejoké Bakaré i Andoni L. Aduriz, entre d'altres. En successives ponències, showcookings i debats s'han abordat temes d'actualitat a l'hostaleria, com ara la conciliació laboral, l'aposta per un model de restauració sostenible i l'aplicació de les noves tecnologies. El discurs més compromès amb aquesta aposta de futur ha estat l'abanderat per la 'Generació 90', xefs menors de 35 anys que han exposat les seves idees culinàries i els seus futurs plans de negoci al saló.
Enguany, més de 18.000 professionals han acudit a Gastronomic Forum Barcelona a cercar solucions i productes per als seus negocis hostalers entre les més 350 empreses expositores. Restauradors, compradors i distribuïdors del canal HORECA han aprofitat el saló per proveir-se de serveis per als seus negocis de restauració, i han descobert les novetats que han llançat bona part dels expositors, amb productes innovadors o sorprenents, com enciams cultivats amb aquaponia (en aigua fertilitzada per peixos), caviar de cargols, llonganissa de figa o cafè enriquit amb bolets.
Reconeixement al talent
Juntament amb l'exposició comercial, s'ha dut a terme un gran programa paral·lel d'esdeveniments, en què destaquen diversos concursos i guardons. En aquest sentit, el saló ha revelat el guanyador del Premi Cuiner Gastronomic Forum Barcelona 2024, en col·laboració amb La Vanguardia, que ha reconegut el tàndem format per Beatrice Casella i Iván García, del restaurant Glug (Barcelona), com a millors cuiners emergents d'entre un grup de sis finalistes.
També s'ha atorgat el Premi The Baker al millor forner de l'Estat, que ha estat per a Georgina Reinares, de la fleca Barrihuelo, a Elciego (Àlaba), i els pastissers Toni Vera (Mervier Canal) i Felip de Santa Creu (Madeleine by Ferrieres) han estat els guanyadors del concurs Millor Panettone Artesà d'Espanya 2024, organitzat pel Gremi de Pastisseria de Barcelona amb motiu del saló.
I, per descomptat, hem conegut quin és el Plat Favorit dels Catalans 2024, en un acte que ha reunit els finalistes i que ha comptat amb la presència del cuiner Nandu Jubany a l'escenari.
Donació d´aliments
En solidaritat amb els afectats per la DANA a València i d'altres zones del país, les empreses expositores han donat més de 2.000 quilos d'excedents alimentaris del saló. La Fundació Banc dels Aliments, present al saló com en edicions anteriors, classificarà els aliments i els farà arribar als Bancs d'Aliments de les zones afectades en funció de les seves necessitats i de l'evolució de l'emergència.