Arriba la novena edició del Gastro Recup, que, aquest 2024, impulsat pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, es presenta sumant fins a 50 restaurants d'arreu de Catalunya.
Com a novetat, aquest any compten amb el suport de la Federació d'Hostaleria i Turisme de Catalunya, el Gremi de Restauració de Barcelona, la Federació d'Hostaleria i Turisme de les Terres de Lleida i la Federació d'Hostaleria de Girona.
Gastrorecup és la proposta impulsada pel Despartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya emmarcada dins de la campanya Aprofitem els aliments, que ha animat diversos restauradors de Catalunya a celebrar dinars o sopars amb aliments rebutjats del circuit comercial amb l'objectiu de conscienciar, tant la població com el mateix sector, sobre la necessitat d'implicar-se activament en la Iluita contra el malbaratament alimentari. Per això, els restaurants que hi participen ofereixen menús excel·lents al preu de 15 € que reflecteixen tot el que es pot fer amb els aliments que massa sovint s'acaben malbaratant.
El 5 d'octubre, el Gran Dinar d'Aprofitament
Girona celebra el 5 d'octubre un Gran Dinar d'Aprofitament organitzat pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació amb la col·laboració de la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA), el Banc dels Aliments de Girona, l'Ajuntament i la Diputació de Girona, i la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme de la Universitat de Girona. Hi haurà cuina a la plaça Calvet i Rubalcaba, davant del Mercat Municipal del Lleó, i coincidint amb el Mercat de Pagès, que serà, com cada setmana, presents a la plaça.
El Gran Dinar és un àpat gratuït per a unes 400 persones, elaborat majoritàriament amb aliments recuperats en perfecte estat per al seu consum. L'àpat serà liderat per un equip de cuiners i xefs de Girona amb una cinquantena de persones de voluntariat.
La jornada, que té com a objectiu ser una festa per a l'aprofitament adreçada a tota la ciutadania, comptarà amb diferents activitats, com ara cuina en directe, tallers de cuina d'aprofitament, uns cercavil·la i molt més. També serà una oportunitat per conèixer nous projectes que treballen la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari a Girona i la rodalia.
Espigolades arreu de Catalunya
A més, el proper 29 de setembre des de la Fundació Espigoladors s'organitzen novament espigolades simultànies a diferents localitzacions arreu de la geografia catalana, per tal d'impulsar i visibilitzar aquesta activitat que a poc a poc es va consolidant al nostre país.
Trobareu tota la informació a la pàgina web de Gastro Recup.