Troba la teva recepta

Les varietats de taronges més comunes del mercat

No totes les taronges són iguals. N'existeixen tres grans famílies amb centenars de varietats i característiques diferents. Us expliquem quines són les més comunes de les prop de 200 varietats que hi ha registrades a tot l'Estat

17/01/2019

Quan parlem de taronges, cal distingit entre grups i varietats. Existeixen tres grans grups: blanques o valències, sanguines i navel. Quan parlem de varietats, la cosa és multiplica. A l'Estat Espanyol hi ha registrades al voltant de 200 varietats de cítrics. I això no és tot, ja que cada any se n'inscriuen 5 ó 6 més. Als Països Catalans se'n comercialitzen una desena, però les més comunes són les que t'esmentem a continuació. 

01 Taronja Navel

Taronja Navel

Família de les Navel

Les taronges Navel són les primeres que arriben al mercat: es venen de mitjan octubre a maig. El seu nom significa 'melic' en anglès i fa referència al petit forat arrodonit que tenen a la part de sota. Són les millors per fer-ne suc.

  • Newhall: mutació de la Washington Navel amb origen a Califòrnia. Al mercat, la trobareu de novembre a gener.
  • Navelina:  com la Newhall, té un color de pela molt intens i es troba al mercat de mitjan octubre a mitjan gener.
  • Washington: mutació apareguda al Brasil cap al 1800. Al mercat, al desembre, gener i febrer.
  • Navel Late: mutació de la Washington sorgida a Vinaròs. Al mercat, de mitjan gener a finals de març. El nom torna a provenir de l'anglès: 'late' significa 'tard', i es diu així perquè és una varietat tardana de Navel.
  • Navel Lane Late: nascuda a Austràlia. Es troben al mercat de mitjan gener a mitjan abril.
02 Taronja Valencia Late

Taronja Valencia Late

Família de les Blanques

Les que van introduir els portuguesos entre els segles XV i XVI i les primeres que es van distribuir arreu del món, tot i que són les anomenades 'tardanes', les que es comercialitzen més tard, d'abril a setembre. Es caracteritzen per no tenir 'melic' i perquè són les millors per fer suc gràcies a la seva  dolçor. N'hi ha dues varietats: salustiana i Valencia, la més conreada.

  • Salustiana: la blanca selecta. Al mercat, de mitjan desembre a mitjan març.
  • Valencia Late: la més tardana. Amb origen, probablement, a Portugal. Al mercat, de final de març a mitjan juny.
03 Taronja Sanguinelli

Taronja Sanguinelli

Família de les Sanguines

Aquesta família de taronges va arribar a Europa a inicis del segle XIX. Als Països Catalans el seu conreu és residual, ja que necessiten unes condicions climàtiques molt especials: un gran contrast de temperatures entre el dia i la nit.

  • Sanguinelli: és l'única que es troba actualment del grup de les Sanguines, arriba al mercat a mitjan gener i desapareix a finals de març. Tot i així, aquesta és una varietat difícil de trobar. Es conrea molt poc, ja que necessita un microclima molt especial que només es dóna al Camp de Morvedre, al País Valencià.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

27 jun

Cicle de Sopars 'El Peix a la Cuina Mediterrània'

El Museu Marítim de Barcelona, juntament amb el restaurant Norai, la cooperativa Cap a mar, la revista CUINA...

28 jun

Subhasta cantada de peix al Masnou

La subhasta cantada de peix és un dels sistemes de comercialització més antics. Els pescadors de...

29 jun

VI Eclipsi de Garnatxa Blanca

La Denominació d'Origen Terra Alta proposa donar la benvinguda a l'estiu amb una experiència gastronòmica...

29 jun

XIV Mercat del Préssec d'Ordal

Sant Pau d'Ordal torna a celebrar a la plaça de Subirats una nova edició del Mercat del Préssec...

gambes 229

SUPER GAMBES. LES ESTRELLES DEL MARISC ESTIUENC

  • Horitzó terrasses
  • La cuina catalana que es reivindica

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto