El kombutxa és un te fermentat gasós, elaborat amb llevats i bacteris fermentats, que cada vegada té més demanda i presència en el nostre dia a dia, com, per exemple, en el menú de la Cimera del Clima de Madrid de finals del 2019, a les gales dels Oscar i a la gala dels XII Premis Gaudí. La raó? Té una pila de propietats:
- És una beguda probiòtica, és a dir, estimula i protegeix la flora bacteriana i, per tant, ajuda el sistema digestiu i el sistema immunitari.
- Evita la presència de microbis com la candidiasi i l''Helicobacter pylori', un eubacteri que viu a l'estómac o al duodè.
- Desintoxica el fetge i combat els radicals lliures, ja que conté molts antioxidants com àcids orgànics, minerals, vitamines i enzims que eliminen els xenobiòtics.
Uns dels motius pels quals el kombutxa s’està guanyant un lloc a la nostra dieta és perquè pot ser un substitut perfecte de l'alcohol i les begudes ensucrades, gràcies al gust i a la textura gasosa que el caracteritza.
A Catalunya fa poc que es comercialitza tant a supermercats com a restaurants de les grans ciutats. És un bon moment per incorporar a la dieta aquesta alternativa tan saborosa. A més a més, n’hi ha de molts tipus: des de l’estil més tropical (i una mica picant), amb agave i xili de Jalapa, fins al kombutxa amb suc de llimona i taronja.