Els pèsols són un llegum amb una gran quantitat de vitamines ideals per al sistema nerviós. La varietat tradicional és el pèsol verd, però n'hi ha d'altres. Us les revelem i les enfrontem entre si.
Pèsol verd
- És un aliment amb moltes proteïnes i bo per a la circulació; a més, és reductor del colesterol i ajuda a prevenir infarts.
- L’anomenada 'perla verda' es conrea, principalment, al Maresme; en concret, a Sant Andreu de Llavaneres.
- És la varietat més fina i, alhora, més saborosa, amb un toc dolç molt interessant.
- Bullit, al vapor o saltat. La cocció, a més, en potencia el toc dolç tan especial i característic.
Pèsol negre
- Té el gra d'un color grisós característic quan és cru i, un cop cuit, agafa una tonalitat marronosa.
- Es conrea a l’alta muntanya pirinenca, sobretot a la zona del Berguedà i, en concret, a la vall de Lord.
- Sec es conserva més temps; té una textura fina i és molt aromàtic.
- És un llegum d’alta muntanya que se sol consumir en estofats, guisats o saltat amb cansalada, entre moltes altres preparacions.
Aquests són els més comuns, però de varietats n'hi ha moltes més. Una d'elles és la llagrimeta, típica del clima costaner i fresc del País Basc, d'un gust molt intens. També, el negret, una varietat de mata baixa i amb la beina corvada i punxeguda, de color verd fosc i amb la llavor ben llisa. O la floreta, típica del Maresme i el Vallès, i el tirabec, de textura molt tendra i delicada que a vegades s'utilitza com a substitut de la mongeta tendra.