El ramen és un plat molt popular de la cuina japonesa que pel seu sabor i la seva versatilitat cada vegada està aconseguint més protagonisme en el nostre panorama gastronòmic.
- Podem anomenar-lo escudella asiàtica, ja que consta d'un brou de carn i vegetals, fideus -que solen ser artesans- i diversos toppings que van canviant d'acord amb la recepta i amb la regió.
- Tot en un bol, tots els ingredients es disposen dins del mateix bol, i té així un aspecte molt colorit.
- El seu gust saborós i contundent ve donat perquè el deixen bullir moltes hores, per aconseguir extreure el col·lagen de la carn. Tot i que també n'hi ha que són molt lleugers.
- Els ramen més comuns són el 'tonkotsu' (molt espès i concentrat), el 'miso' (quan s'hi afegeix pasta de soja fermentada), el 'shoyu' (amb salsa de soja i un brou lleuger) i el 'shio' (molt més lleuger i transparent). També n'hi ha d'altres dissenyats des de les ciutats com el de Sapporo, Tòquio i Kyoto.
- Els toppings són d'allò més diversos, poden ser carn o cansalada cuita i laminada fina, algues, bolets, ous durs al punt i marinats, espècies, pasta de peix (kamaboko), verdures de la cocció i també crues, i el tare, una salsa a base de soja, mirin i sake, que serveix per condimentar encara més el ramen i marinar els ous durs.
- En podeu elaborar a casa seguint la recepta tradicional, amb els productes japonesos, o incorporant-hi elements de la nostra cultura. També es pot trobar als supermercats per fer-lo instantani, però, hi ha una diferència notable amb quan està elaborat amb productes frescos. Si no el podeu fer a casa, és millor trobar un bon lloc per menjar-ne a la vostra ciutat.
- És un plat nutritiu, saciant, hidratant i reconstituent. Inclou vitamines, proteïnes i hidrats de carboni.