Molts ciutadans de Catalunya, a les 7 tocades, han descobert mentre preparaven l'esmorzar dels nanos per anar a l'escola, o feien cua amb el cotxe, que tres cuiners de casa nostra, Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, han aconseguit que Disfrutar, el seu restaurant de l'Eixample de Barcelona, sigui el millor del món. Així ho certifiquen els premis The World's 50 Best Restaurants, una llista elaborada pel grup de comunicació britànic William Reed i que, anys enrere, es publicava a la revista Restaurant, i que es podria dir que són competència directa de la guia Michelin.
A les 6.15 h del matí travessava la porta del Disfrutar en representació de CUINA. Allà s'hi havien reunit treballadors, amics, clients, proveïdors i mitjans de comunicació per veure en directe la retransmissió de la gala. Quan m'instal·lo, portàtil en mà, ja han anunciat que Piazza Duomo, d'Alba, està al 39; The Jane, d'Anvers, al 36; Rosetta i Pujol, ambdós de Ciutat de Mèxic, al 34 i el 33, respectivament; Elkano, de Getaria, al 28… Es respira tranquil·litat i bones vibracions i, mentre van anunciant les incorporacions d'enguany a la llista, alguns aprofiten per acabar-se de despertar amb cafè i coca que ofereixen els amfitrions.
A partir de la vintena posició, l'ambient s'anima: el restaurant Reale (núm. 19), de Castel di Sangro, que destaca pel minimalisme culinari del seu xef Niko Romito; Le Plénitude, a París (núm. 18), i el Kjolle, a Lima, amb Pia León al capdavant, provoquen els primers aplaudiments més sorollosos. El salt lloable del restaurant de Dénia del Quique Dacosta (de la 20a a la 14a posició) fa que la remor vagi in crescendo.
I ens plantem als millors deu restaurants del món. Nervis. En 9a posició, el restaurant Gaggan, a Bangkok, també Millor Restaurant d'Àsia. I, quan s'anuncia el 8è lloc, arriba la sorpresa: és per al restaurant Alchemist, prop de Copenhaguen, que, segons les elucubracions dels darrers dies, era un dels rivals de Disfrutar. Ningú a la sala no dubta de la qualitat de la proposta del cuiner Rasmus Munk, però tothom escombra cap a casa. Xerinola. Un altre sospir d'alleujament s'escapa amb el 6è lloc de l'Atomix de Nova York…
I arriba la pífia de la nit. Just després que José Andrés hagi lliurat un premi a Mitsuharu 'Micha' Tsumura, de Maido (5a posició), a Lima, i s'anuncia la presència a l'escenari de Tim Brook, el director general del The World's 50 Best Restaurants, apareix el càiron, és a dir, el subtítol sobreimpressionat a la part inferior de la pantalla, on es veu que Diverxo és el quart… fet que es confirma minuts després. La tercera posició és per a la Table by Bruno Verjus (París) i, entre Asador Extxebarri (Atxondo) i Disfrutar, el segon és nomenat Millor Restaurant del Món. Mireu l'esclat dels assistents per xarxes o per la televisió, fa posar la pell de gallina. És just el que passa quan els somnis es fan realitat.