Troba la teva recepta

Inicialment, es va començar a confitar com un mètode per conservar els aliments, i amb el pas del temps, s'ha anat incorporant a la cuina per aconseguir textures i elaboracions diferents. 

  • Tot i que confitar i fregir són un mètode que consisteix a submergir un producte en greix o oli abundant, la diferència principal rau en la temperatura. Confitar es fa a baixa temperatura durant un temps prolongat, a diferència del fregit, que es fa ràpidament amb un oli a temperatura més elevada.

  • Es pot confitar amb oli, amb mantega clarificada i amb el greix d'alguns animals, i el mètode també es fa servir per conservar algunes fruites en almívar. En la cultura catalana també es fa servir el terme confitar per conservar amb sal, com és el cas de les anxoves. Si el greix ho permet i està en bones condicions, es pot tornar a fer servir, ben colat de pòsits i glacejats. D’altra banda, l'oli es pot condimentar per donar diversos sabors al confitat. El greix aporta el gust propi al producte confitat, per això se sol aromatitzar afegint-hi herbes, espècies, peles de cítrics, all, etc. No és possible, però, afegir-hi cap altre tipus de líquids, perquè la finalitat del confitat és atrapar els sucs no liposolubles del producte, perquè quedi tendre i sucós i alhora es conservi.

  • Podem confitar carn, peix, fruita i verdura, tallats o sencers. El temps de cocció depèn de la mida i el tipus d'aliment. Per exemple: una au, que té una carn amb més estructura i duresa, i alhora s’ha de cuinar més per seguretat alimentària, necessita més temps i més temperatura que un peix, que té la carn més delicada. La temperatura oscil·la entre 60 i 90 ºC, i el temps depèn del tipus i la mida de la peça. A casa es pot elaborar perfectament, en una olla a foc lent, o al forn (amb termòmetre sonda, per aconseguir bons resultats).

Preparació

  1. Dividiu les costelles en vuit porcions. Poseu-les en un atuell apte per a aliments i cobriu-les amb l’aigua, la sal i el vinagre; poseu-ho a la nevera 12 h.
  2. Retireu les costelles de l’aigua salada i envinagrada, eixugueu-les i poseu-les en una cassola al foc; cobriu-les amb oli d’oliva, i poseu-hi el buquet d’herbes i les boles de pebre aixafades. Quan arrenqui el bull, deixeu-ho a foc molt i molt lent, 2 h.
  3. Deixeu-ho refredar i reserveu-ho a la nevera. Podeu conservar la carn confitada ben coberta d’oli un parell de setmanes.
  4. Per servir la carn calenta, retireu-la de l’oli i poseu-la al forn ben calent, a 200 ºC, 10 min: la carn s’escalfarà i l’exterior quedarà daurat amb un sabor de rostit molt polit. Serviu-la amb patates bullides i aixafades a la forquilla, o amb mongetes del ganxet o uns espigalls.
  5. Per a la salsa Teriyaki (opcional): mescleu tos els ingredients. Poseu-ho al foc i feu que arrenqui el bull. Serviu la salsa a taula en bols individuals.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

Aquesta setmana

15 nov

Concerts als cellers modernistes: Cooperativa de Sarral

El Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp i alguns cellers modernistes del projecte 'Muntanyes modernistes'...

16 nov

Tallers Món Sant Benet 2019

Cada cap de setmana, del dissabte 19 d'octubre al 29 de gener, el monestir de Sant Benet i la Fundació Alícia...

14 oct - 17 nov

II Sants fa Xup Xup

Des del 14 d'octubre fins el 17 de novembre, 19 establiments dels barris de Sants i Hostafrancs s'uneixen per engegar...

Portada Cuina 233

VIETNAM. L'ÚLTIM SECRET DEL REBOST ASIÀTIC

  • Panellets d'autor
  • Rosa Vallespí

UN ANY DE CUINA PER 19,90€ I DE REGAL LA REVISTA APART

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto