Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

El dashi és el brou entès a la japonesa, net i transparent però carregat de sabor. S’elabora majoritàriament a partir de l’alga kombu, però també de peix sec o de bolets. 

  • Un bon dashi consisteix a remullar i escalfar progressivament els ingredients (aigua, alga i bonítol) fins al punt de fer-los bullir per capturar-ne la puresa del gust. El sabor umami —el cinquè, i el menys conegut— s’hi percep amb molta delicadesa. Això és perquè l’alga kombu conté glutamat monosòdic, un potenciador del gust que harmonitza la complexitat que el miso, la soja o els bolets poden aportar al dashi.

  • És una alternativa a un brou vegetal o un brou mariner. Pot ser la base d’altres brous, perquè potencia el gust dels productes que s’hi afegeixen, i es pot fer servir en plats sucosos-caldosos i en marinades com ara vinagretes i escabetxos. Es interessantíssim el plat 'chawanmushi', un dashi mesclat amb ou, com una crema a la royale finíssima.

  • La grandesa d’un brou tan subtil i elegant rau en la frescor de gaudir-lo acabat de fer. Es podria congelar, però perdria fragàncies gastronòmiques pel procés de congelació. Si no voleu fer-ne a casa, se’n pot comprar de preparat, en pols instantani.

Preparació

  1. Feu uns talls al voltant de l’alga kombu, com un serrell, i poseu-la en remull, amb l’aigua mesurada, 8 h.
  2. Poseu l’alga amb l’aigua en una olla i escalfeu-ho fins que comenci a arrencar el bull (no ha de bullir). Retireu l’alga i tireu-hi el katsuobushi; com que és tan fi, quedarà a la superfície. Deixeu que arrenqui el bull i aparteu l’olla del foc.
  3. Tan bon punt el katsuobushi s’hagi enfonsat al fons de l’olla, coleu el brou i ja el teniu llest per servir-lo.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

Aquesta setmana

01 gen - 01 abr

Campanya cuina de la caça i de la tòfona 2020

Us animeu a tastar els plats relacionats amb la caça i la tòfona del Berguedà? La comarca promociona...

01 mar - 01 abr

Jornades gastronòmiques Vedella Vermella Menorquina 2020

L’illa de Menorca té una oferta gastronòmica de primera categoria, amb productes autòctons...

01 mar - 01 abr

Campanya gastronòmica del bacallà 2020

Tot el març, Sant Feliu de Guíxols celebra una nova edició de la Campanya Gastronòmica del...

04 abr

5a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades

Voleu conèixer les possibilitats culinàries que ofereixen aquelles plantes que comunament s'anomenen...

Portada 238

ENROTLLA'T! RECEPTES RECARGOLADES, PERÒ FÀCILS

  • Tot el que cal saber per ser 'foodies' de debò
  • Jérôme Quilbeuf i Rie Yasui

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 19,90€

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto