Preparació
- Per a l'esponja: barregeu tots els ingredients en un bol i pasteu-ho (és una massa tova fàcil de pastar). Deixeu-la tapada amb un plàstic, 1 h o 1 h 30 min.
- Per a la massa final: pasteu tots els ingredients en un bol, 3 min, i deixeu-ho reposar a temperatura ambient 30 min.
- Després del repòs, feu alguns plecs a la massa sobre si mateixa, veureu que la textura ha canviat i ja pràcticament la té de massa ben formada. Torneu a deixar-la reposar, tapada, 10 min.
- Plegueu-la suaument sobre si mateixa i deixeu-la reposar 1 h o 1 h 30 min, fins que el volum inicial s’hagi doblat.
- Dividiu la massa en peces de 200 o 400 g, depenent dels motlles. Ompliu-los amb la massa i deixeu-la fermentar fins que dobli el volum, 1 h.
- Per a la salmorra: en un recipient o un biberó, barregeu una part d'oli, tres parts d'aigua i sal.
- Regueu la 'focaccia' amb salmorra i aneu clavant-hi els dits perquè ompli els forats. Afegiu-hi tomàquets variats i romaní o alguna altra herba.
- Enforneu-la a 240 ºC, 12-15 min.