Preparació
Preparació
- Obriu el llom. Això requereix una mica de traça i fer anar un ganivet esmolat, així que aquest pas l’ha de fer un adult. Poseu el filet de llom davant nostre, en sentit vertical, sobre una fusta de tallar. La idea és convertir-lo en una peça de carn plana i farcir-la. Amb un ganivet ben esmolat, feu-hiun tall de dreta a esquerra, sense arribar a tallar-lo del tot, de manera que a la part superior quedi una làmina fina. Traieu el ganivet i obriu aquesta làmina com si fos un llibre. Al mig del llom, feu un altre tall per obrir una làmina d’esquerra a dreta. D’aquesta manera, quedarà el llom pla, amb una mena de cos central i unes ales. Salpebreu-lo.
- Peleu i talleu les pomes a làmines o a dauets. Poseu-les al centre del llom.
- Afegiu-hi els pinyons i, si voleu, una mica de farigola fresca.
- Tanqueu el llom i el lliguem amb fil de cuina, perquè no s’escapi el farcit.
- Renteu i talleu les patates a làmines, sense pelar-les.
- En una safata de forn, poseu les patates. A sobre, poseu-hi el llom.
- Agafeu un tros de llard de porc, sense desfer, i fregueu-lo per sobre del llom. També podeu posar, simplement, trossets de llard de porc per sobre del llom. Eenforneu-ho, a 180 ºC, 30 min.
- Demaneu ajuda a un adult per treure el llom del forn i per retirar-ne el fil.
- Només queda tallar-lo i ja el podeu servir.
El consell
- Aquesta recepta de llom farcit és genial, perquè podeu fer-la servir com a base i modificar els ingredients afegint-hi els que més us agradin. Per exemple, podeu posar-hi trossets de pernil salat, de bacó o de salsitxa, bolets, prunes, formatge...
- Aquest llom és ideal per servir un dia que tingueu convidats a casa. Si sou molts, podeu aprofitar per farcir un parell o tres de filets de llom amb ingredients diferents.