Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Les receptes de la Ruta del Bacallà

Aprofiteu aquests dies per tastar les millors elaboracions de bacallà de Barcelona!

CUINA.CAT

22/03/2018

Del 15 de març al 8 d’abril, 30 restaurants i vuit bacallaneries de Barcelona participen en la 6a edició de la Ruta del Bacallà. Al llarg d’aquests dies, ofereixen diverses propostes gastronòmiques que tenen el bacallà, concretament la varietat d’Islàndia ‘Gadus morhua’, com a denominador comú i protagonista indiscutible. Es tracta d'una iniciativa impulsada pel Gremi de Bacallaners de Barcelona que compta amb la col·laboració de la cervesa Inedit. Cal recordar que l'ofici de bacallaner és exclusiu de Catalunya. Els bacallaners són els encarregats de tallar, desespinar, remullar i dessalar el bacallà, un peix ric en omega-3 i una de les fonts de proteïnes més sanes que coneixem.

Xupa-xup de bacallà confitat i arròs vietnamita amb fals pil-pil de parmesà

Xupa-xup de bacallà confitat i arròs vietnamita amb fals pil-pil de parmesà Pau Esculies

Xupa-xup de bacallà confitat i arròs vietnamita amb fals pil-pil de parmesà

Un dels secrets d'aquesta recepta innovadora és l'arròs verd vietnamita, que en fregir-se s'infla i queda ben cruixent. Aquí l'utilitzem per arrebossar les boles de bacallà confitat. Ho rematem amb una llàgrima de parmesà desfet amb nata líquida.

  • Samsara
  • Carrer de Terol, 6
  • Tel. 93 285 36 88

Llegiu la recepta completa

Tapa de bacallà confitat amb salsa romesco

Tapa de bacallà confitat amb salsa romesco Pau Esculies

Tapa de bacallà confitat amb salsa romesco

El bacallà i el romesco són dos ingredients que formen una combinació deliciosa, molt arrelada a la nostra tradició culinària. Per fer la salsa, us caldran tomàquets, nyores, ametlles, avellanes, alls i una mica de molla de pa. Amaniu-la amb oli i vinagre i ja la tindreu!

  • Bacalalo
  • Carrer de Mallorca, 133 (Mercat del Ninot, parada 49)
  • Tel. 93 453 66 51

Llegiu la recepta completa

Caneló de poma farcit amb brandada de bacallà

Caneló de poma farcit amb brandada de bacallà Pau Esculies

Caneló de poma farcit amb brandada de bacallà

Segur que aquest caneló us sorprendrà, tant pel farcit com per l'embolcall, que fem amb unes làmines de poma Granny Smith, una varietat força àcida. La maionesa d'alfàbrega hi aporta un contrast espectacular.

  • Perelló 1898
  • Carrer de Mallorca, 135 (Mercat del Ninot, Parada 18-20)
  • Tel. 93 454 32 20

Llegiu la recepta completa

Morro de bacallà a la llauna

Morro de bacallà a la llauna Pau Esculies

Morro de bacallà a la llauna

Sense cap mena de dubte, un clàssic entre clàssics. Es tracta d'una recepta ben senzilla d'elaborar i que sempre ofereix un resultat suculent. Acompanyeu-la de mongeta blanca per potenciar encara més el plaer gastronòmic.

  • Ca l'Isidre
  • Carrer de les Flors, 12
  • Tel. 93 441 11 39

Llegiu la recepta completa

Bacallà amb espinacs frescos, sofregit a la catalana i mussolina suau d'all

Bacallà amb espinacs frescos, sofregit a la catalana i mussolina suau d'all Pau Esculies

Bacallà amb espinacs frescos, sofregit a la catalana i mussolina suau d'all

Els espinacs també han estat històricament un dels acompanyants predilectes del bacallà. El sofregit no té cap secret i garanteix una suma de sabors molt interessant: panses, pinyons, ceba, tomàquet i all. Es tracta d'un plat ràpid de fer i que segur que us encanta!

  • Caballa Canalla
  • Plaça del Poeta Boscà, 1 (Mercat de la Barceloneta)
  • 932 21 94 14

Llegiu la recepta completa

Bacallà a baixa temperatura amb textures de samfaina

Bacallà a baixa temperatura amb textures de samfaina Pau Esculies

Bacallà a baixa temperatura amb textures de samfaina

Aquesta recepta té un punt de sofisticació que es tradueix en un plat molt suggeridor. Cal batallar en diversos fronts: els envinagrats, l'aire de pebrot vermell, l'albergínia fregida, la gelatina de tomàquet i l'escuma de tomàquet. El resultat, això sí, val molt la pena.

  • El Sortidor de la Filomena Pagès
  • Plaça del Sortidor, 5
  • Tel. 93 328 44 08

Llegiu la recepta completa

Bacallà amb samfaina

Bacallà amb samfaina Pau Esculies

Bacallà amb samfaina

Una altra de les parelles icòniques del món del bacallà. En aquest cas, combinem els sabors tradicionals amb una presentació, com podeu veure a la foto, original i molt elegant. Fem servir la samfaina de base i a sobre hi col·loquem el bacallà enfarinat i fregit.

Llegiu la recepta completa

Bacallà amb ou ferrat

Bacallà amb ou ferrat Pau Esculies

Bacallà amb ou ferrat

Us donem uns quants motius per tastar aquest plat: el toc d'ous d'arengada, les carxofes i, evidentment, el bacallà. L'ou ferrat merex un comentari a part: no deixa de ser fascinant com una elaboració tan senzilla ens pot agradar tant.

Llegiu la recepta completa

Arròs melós de bacallà, pèsols, carxofa i botifarra negra

Arròs melós de bacallà, pèsols, carxofa i botifarra negra Pau Esculies

Arròs melós de bacallà, pèsols, carxofa i botifarra negra

Si sou amants dels bons arrossos, no us hi sabreu resistir; aquest mar i muntanya és una recepta infal·lible. Farem servir Arròs Marisma del Delta de l'Ebre, una varietat ideal per a arrossos caldosos i melosos.

Llegiu la recepta completa

Bacallà confitat amb arròs verd d'alfàbrega

Bacallà confitat amb arròs verd d'alfàbrega Pau Esculies

Bacallà confitat amb arròs verd d'alfàbrega

També utilitzarem Arròs del Delta de l'Ebre per elaborar aquest plat. La picada d'alfàbrega li atorgarà el color verd i un sabor aromàtic que senzillament us semblarà sensacional. Hi afegim una gamba, dos musclos, unes quantes cloïsses i un toc final de formatge parmesà.

  • Matalaranya
  • Carrer Rosselló, 260 (Casa de les Punxes)
  • Tel. 93 018 52 43

Llegiu la recepta completa

Bacallà sobre tomàquet kumato, 'shiso' i vinagreta de mostassa dolça

Bacallà sobre tomàquet kumato, 'shiso' i vinagreta de mostassa dolça Pau Esculies

Bacallà sobre tomàquet kumato, shiso i vinagreta de mostassa dolça

El tomàquet kumato, d'un color verd fosc, té un sabor intens i una textura una mica cruixent. El shiso (peril·la), molt utilitzat per especiar plats de sushi i sashimi, té un gust que recorda el de la menta i l'anís. La proposta del restaurant Norai, per tant, planteja una combinació de sabors atrevida i que no us podeu perdre!

  • Restaurant Norai
  • Avinguda de les Drassanes, s/n (Museu Marítim de Barcelona)
  • Tel. 666 919 998

Llegiu la recepta completa

Esqueixada de bacallà fumat

Esqueixada de bacallà fumat Pau Esculies

Esqueixada de bacallà fumat

Una de les aplicacions més conegudes i apreciades del bacallà és l'esqueixada. Vet aquí una recepta ràpida i senzilla de fer. A més, és ben saludable, refrescant i ofereix una gamma de sabors molt interessant.

  • Quillo Bar
  • Carrer del Rec Comtal, 2
  • Tel. 93 138 31 30

Llegiu la recepta completa

Canelons de bacallà, crema de carxofes i pernil

Canelons de bacallà, crema de carxofes i pernil Pau Esculies

Canelons de bacallà, crema de carxofes i pernil

Us donem tres bones raons per menjar-vos aquests canelons. Primera: la brandada de bacallà. Segona: les xips i la crema de carxofes (amb pell de bacallà i llet de coco), un producte que ara mateix està de temporada. Tercera: les rostes de pernil, que serveixen de contrapunt a un plat en què el peix és protagonista.

Llegiu la recepta completa

Bacallà amb porrusalda

Bacallà amb porrusalda Pau Esculies

Bacallà amb porrusalda

La porrusalda és un plat caldós originari de la gastronomia basca i elaborat amb verdures, especialment amb porros. Segurament no hi ha cap millor manera d'acompanyar-la que amb bacallà fumat i fideus de patata, tal com ens proposen al Basko.

Llegiu la recepta completa

Truita de bacallà

Truita de bacallà Pau Esculies

Truita unilateral de bacallà

Diem que és una truita unilateral perquè només la deixem fer per una banda. Els únics ingredients que hi posarem, a banda dels ous, són la cua de bacallà i la ceba blanca, però amb això ja en tindrem prou per obtenir un plat suculent. L'oli d'all i bitxo hi aportarà un toc picant i un segell de personalitat inconfusible.

Llegiu la recepta completa

Amanida de favetes amb bacallà

Amanida de favetes amb bacallà Pau Esculies

Amanida de favetes amb bacallà

Ja hem vist amb l'esqueixada que el bacallà pot ser un ingredient idoni per a l'elaboració d'amanides. En aquest cas, el confitarem i el col·locarem sobre un llit de favetes i daus d'alvocat. Al damunt, hi posarem unes fulles de menta, uns grills de llimona i uns trossos de greix clarificat de pernil. Algú pensa encara que les amanides són avorrides?

  • Le Bouchon
  • Carrer dels Lledó, 7
  • Tel. 93 310 74 80

Llegiu la recepta completa

Bacallà confitat amb Parmentier de coliflor amb curri de Madràs i albergínia amb mel de canya

Bacallà confitat amb Parmentier de coliflor amb curri de Madràs i albergínia amb mel de canya Pau Esculies

Bacallà confitat amb Parmentier de coliflor amb curri de Madràs i albergínia amb mel de canya

Aquesta recepta ens porta reminiscències de la gastronomia índia, concretament de les regions de sud. El curri de Madràs, la canyella, el cibulet i la mel de canya ens garanteixen un festival de sabors irresistible!

Llegiu la recepta completa

Fals risotto de bacallà

Fals risotto de bacallà Pau Esculies

Fals risotto de bacallà

És un fals risotto perquè, en comptes de fer-lo amb arròs, el fem amb pasta. L'acompanyem de brandada de bacallà i brots de pèsol i col llombarda. Per coronar el plat, elaborem una picada amb avellanes, tàperes, olives d'Aragó, tomàquet sec, ratlladura de pell de taronja i oli d´oliva. 

Llegiu la recepta completa

Croquetes de bacallà

Croquetes de bacallà Pau Esculies

Croqueta de bacallà

En aquest receptari centrat en el bacallà, no hi podien faltar, de cap manera, unes croquetes. Catacroquet Bistrot, com ja ens deixa intuir el nom, és un establiment especialitzat en aquestes elaboracions gastronòmiques tan populars. Tota una garantia, per tant!

Llegiu la recepta completa

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: