Originàriament prové de la Xina, on la fusta del caquier, l'arbre del caqui, és molt apreciada, ja que resulta ser parenta del banús. Va arribar a Europa des del continent americà, però avui dia els caquis que podem comprar es conreen sobretot al País Valencià, on tenen una denominació d'origen per a la varietat roja brillant. La fruita presenta una forma que recorda al tomàquet, tot i que el color és més ataronjat. Pel que fa al gust, és un fruit extremadament dolç.
Dues varietats
- Astringents: El sabor d'aquests és més amarg a causa dels tanins. Quan no estan en el seu punt de maduresa, solen deixar-se sobremadurar a l'abre. Les principals subvarietats d'aquest tipus són: Eureka, Persimon (varietat autòctona de la Comunitat Valenciana), Hachiya i Koushu-Hyakume (caqui per secar).
- No astringents: No presenten tanins, per això es poden consumir més madurs que els astringents. A la boca són més dolços. Sobretot es conreen les següents espècies: Fuyu, Honan red (el més dolç), Jiro i Shanon.
Beneficis
- Vitamina A: és molt recomanable en embarassades, infants i persones amb medicació.
- Vitamina C: enforteix el sistema immunitari i protegeix el cos de l'envelliment.
- Potassi: ajuda a evitar rampes.
- Ric en fibra: contribueix a millorar la flora intestinal i a regular els nviells de greix en sang.
A la cuina
- És ideal per menjar en amanides
- Es pot menjar cru directament
- També se'n pot fer puré o melmelades, encara que sempre cal afegir-hi amb unes gotes de llimona per evitar la pèrdua de color. D'aquesta manera podreu incorporar el caqui a diversos pastissos, o, també, fer-lo servir com a acompanyament de formatges i plats de carn d'au.
Perquè pugueu aprofitar el caqui de temporada, us proposem dues receptes delicioses: