Troba la teva recepta

Com triar, conservar i cuinar les faves

Les faves són tan tradicionals a la cuina catalana que tothom hauria de conèixer-ne els secrets. Aquí us els revelem!

Faves

Faves

Les faves no s'han guanyat el títol d'aliment tradicional per res: es consumeixen des de fa dècades a la zona del Mediterrani, sobretot durant èpoques de penúries. Avui, forma part de la cuina catalana, encara que amb la modernitat s'està perdent l'art de cuinar aquest llegum. Amb l'arribada de la primavera us animem a cuinar faves, però abans haureu de conèixer de quins tipus n'hi ha. Aquí us expliquem les varietats més populars del país:

Collita de primavera (març-maig):

  • Fava Aiguadolça: s'acostuma a collir entre abril i maig, la beina fa 8 cm de longitud i 4 cm d'amplada. La llavor és marró clar de mida gran, 2,5 cm de longitud.
  • Fava llarga del País: les seves granes són de color verd clar, és una planta molt productiva. Aguanta bé el fred.
  • Fava Muchamiel: la seva llavor és de color marró fosc i no superen els 2 cm de longitud. És recomanada per menjar ofegades o amb guisat de porc, per la tendresa del gra.
  • Fava Reina Mora: llavors amb un color lila fosc, és de cicle ràpid. La collita es concentra durant un mes, abril o maig, en funció de l'any. Fava tendra per menjar ofegada o en guisat.

Com triar-les i conservar-les:

  • Tria: a l'hora de comprar-les, s'han d'escollir les que tinguin les beines turgents i cruixents, de color verd brillant. S'han de descartar les que es trenquen quan es dobleguen, ja que és senyal que no són fresques. També s'han d'evitar les que tinguin taques marronoses a les beines.
  • Conservació: Es poden conservar a la nevera de tres a quatre dies, encara que també es poden congelar. Abans, però, es recomana escaldar-les: escalfar-les dos minuts en aigua bullent, deixar-les refredar i ja seran aptes per congelar.

Com cuinar-les:

  • Per evitar els antinutrients: s'han de coure per tal de reduir aquestes substàncies que poden inhibir la digestió de la proteïna.
  • Per evitar les flatulències: cal coure-les sempre amb herbes i llavors carminatives com el fonoll, el comí, l'anís, la menta, el llorer... Es poden fer més digestives si s'hi afegeixen algues. Per altra banda, s'han de mastegar i ensalivar bé abans de empassar-les.
  • Tendres: es recomana l'ús de les faves tendres, ja que les seques són més difícils de pair i necessiten tot un dia de remull.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

17 set

'Viu la verema' al Celler Masroig

La millor època per conèixer el món vitivinícola és, sens dubte, durant la verema. El...

20 set

Dia Mundial de la Paella

La paella s'ha convertit en la icona gastronòmica de València, i el 20 de setembre n'és el dia mundial....

21 set

Mercat de la Terra amb Peix a la Brasa

Si les iniciatives sostenibles i ecològiques són el vostre estil esteu de sort, perquè comença...

21 set

Verema a Albet i Noya

Amb motiu de la verema d'enguany, Albet i Noya obre les seves portes per tal d'oferir a petits i grans una nova...

Portada 231

PA AMB TOMÀQUET REVOLUTION. CAPGIREM LA RECEPTA MÉS TRADICIONAL!

  • 'Souvenirs' gastronòmics
  • Somni d'un paisatge gastronòmic d'estiu

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 19,90€ I  DE REGAL 2 ESPECIALS RECEPTES BY CUINA

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto