Troba la teva recepta

Com triar, conservar i cuinar les faves

Les faves són tan tradicionals a la cuina catalana que tothom hauria de conèixer-ne els secrets. Aquí us els revelem!

Faves

Faves

Les faves no s'han guanyat el títol d'aliment tradicional per res: es consumeixen des de fa dècades a la zona del Mediterrani, sobretot durant èpoques de penúries. Avui, forma part de la cuina catalana, encara que amb la modernitat s'està perdent l'art de cuinar aquest llegum. Amb l'arribada de la primavera us animem a cuinar faves, però abans haureu de conèixer de quins tipus n'hi ha. Aquí us expliquem les varietats més populars del país:

Collita de primavera (març-maig):

  • Fava Aiguadolça: s'acostuma a collir entre abril i maig, la beina fa 8 cm de longitud i 4 cm d'amplada. La llavor és marró clar de mida gran, 2,5 cm de longitud.
  • Fava llarga del País: les seves granes són de color verd clar, és una planta molt productiva. Aguanta bé el fred.
  • Fava Muchamiel: la seva llavor és de color marró fosc i no superen els 2 cm de longitud. És recomanada per menjar ofegades o amb guisat de porc, per la tendresa del gra.
  • Fava Reina Mora: llavors amb un color lila fosc, és de cicle ràpid. La collita es concentra durant un mes, abril o maig, en funció de l'any. Fava tendra per menjar ofegada o en guisat.

Com triar-les i conservar-les:

  • Tria: a l'hora de comprar-les, s'han d'escollir les que tinguin les beines turgents i cruixents, de color verd brillant. S'han de descartar les que es trenquen quan es dobleguen, ja que és senyal que no són fresques. També s'han d'evitar les que tinguin taques marronoses a les beines.
  • Conservació: Es poden conservar a la nevera de tres a quatre dies, encara que també es poden congelar. Abans, però, es recomana escaldar-les: escalfar-les dos minuts en aigua bullent, deixar-les refredar i ja seran aptes per congelar.

Com cuinar-les:

  • Per evitar els antinutrients: s'han de coure per tal de reduir aquestes substàncies que poden inhibir la digestió de la proteïna.
  • Per evitar les flatulències: cal coure-les sempre amb herbes i llavors carminatives com el fonoll, el comí, l'anís, la menta, el llorer... Es poden fer més digestives si s'hi afegeixen algues. Per altra banda, s'han de mastegar i ensalivar bé abans de empassar-les.
  • Tendres: es recomana l'ús de les faves tendres, ja que les seques són més difícils de pair i necessiten tot un dia de remull.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

27 jun

Cicle de Sopars 'El Peix a la Cuina Mediterrània'

El Museu Marítim de Barcelona, juntament amb el restaurant Norai, la cooperativa Cap a mar, la revista CUINA...

28 jun

Subhasta cantada de peix al Masnou

La subhasta cantada de peix és un dels sistemes de comercialització més antics. Els pescadors de...

29 jun

VI Eclipsi de Garnatxa Blanca

La Denominació d'Origen Terra Alta proposa donar la benvinguda a l'estiu amb una experiència gastronòmica...

29 jun

XIV Mercat del Préssec d'Ordal

Sant Pau d'Ordal torna a celebrar a la plaça de Subirats una nova edició del Mercat del Préssec...

gambes 229

SUPER GAMBES. LES ESTRELLES DEL MARISC ESTIUENC

  • Horitzó terrasses
  • La cuina catalana que es reivindica

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto