Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Com fer maionesa casolana

És una salsa sensible, però afegeix un toc cremós als plats

CUINA.CAT

18/09/2018
01 Maionesa i ous

Maionesa i ous Thinkstock

Seguiu aquests consells bàsics

  • Ingredients: han d’estar a temperatura ambient. A més, procureu que l’ou sigui fresc i li faltin molts dies per caducar.
  • Tècnica: podeu utilitzar un bol i una vareta o bé una batedora elèctrica. Per evitar que la maionesa es talli, eviteu començar a batre massa ràpid i manteniu la velocitat.
  • Sabors: a l’hora de fer la barreja podeu aprofitar per afegir-hi herbes, espècies, mostassa, verdures picades, anxoves o una mica de formatge, en funció de l’aliment que vulgueu acompanyar.
     
02 Elaboració de la maionesa

Elaboració de la maionesa Thinkstock

Feu-la al vostre gust tenint en compte l'acidesa, la cremositat o la untuositat

  • Acidesa: podeu fer servir vinagre de vi blanc o bé llimona o llima, en funció del vostre gust.
  • Cremositat: si voleu una maionesa més consistent, aleshores només heu de fer servir els rovells de l’ou i prescindir de la clara. També podeu espessir la salsa amb una mica de ‘crème fraîche’.
  • Untuositat: hi ha qui considera que l’oli d’oliva és massa fort per fer una maionesa, de manera que se sol recomanar un oli de gira-sol. No tireu tot l’oli de cop, s’ha d’anar afegint progressivament. Si li voleu donar un toc personal, podeu recórrer a l’oli de sèsam, de cacauet o de coco.
  • Més lleugera: per reduir el valor energètic de la maionesa podeu afegir-hi llet, llet evaporada, aigua calenta, o bé fer-la amb una part de iogurt natural.
03 Recipient amb maionesa

Recipient amb maionesa Thinkstock

Què podeu fer si es talla?

Que se us talli la maionesa no significa que la tingueu perduda, ja que es pot intentar solucionar. El problema és que l’oli i l’aigua de l’ou no s’han barrejat, i pot ser per diversos motius.

  • Una solució que sol funcionar és afegir-li un altre ou i tornar-ho a barrejar a un ritme normal, ni massa ràpid ni massa lent, fins aconseguir espessir la salsa. L’únic problema és que fareu massa maionesa, per això hi ha algunes persones que opten per afegir-hi un rovell d’ou o dos.
  • Una altra opció és canviar la maionesa tallada de recipient i afegir a l’antic dues cullerades d'aigua o llet temperada. Ho heu de batre a velocitat mitjana uns segons i augmentar la velocitat mentre li afegiu la maionesa tallada a poc a poc. 
04 Maionesa

Maionesa Thinkstock

Com l'heu de conservar

La maionesa és una salsa que s’elabora amb ou cru, i això és un problema a l'hora de conservar-la, sobretot als mesos de calor. Heu d’anar molt amb compte, ja que els ous crus poden provocar intoxicacions.

  • Heu d’assegurar-vos que la vostra maionesa està en bon estat i que els ingredients amb la qual la feu, també. Sobretot, utilitzeu ous frescos que no estiguin a punt de caducar i manteniu-los a la nevera, sempre en fred.
  • També aconsellem que no trenqueu la closca de l’ou al recipient que utilitzeu.
  • D’altra banda, afegiu-hi un toc de llimona o vinagre, que redueix l’aparició de bacteris.
  • La podeu guardar a la nevera, però no espereu gaire a consumir-la perquè es farà malbé. 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto