Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

El que us cal saber dels albercocs

Us expliquem què heu de tenir en compte per conèixer millor aquesta fruita de pinyol estiuenca

Albercoc

Albercoc Thinkstock

L'albercoc és una fruita de pinyol que trobem a les fruiteries a principis d'estiu, té una pell d'un color ataronjat vistós i un tacte de vellut, amb una polpa ferma i sucosa. És el fruit de l'albercoquer, un arbre introduït pels grecs a Europa des de l'Extrem Orient cap al 400 aC, i se'n coneixen referències del seu cultiu des del 3000 aC a la Xina. 

  • Temporada: els albercocs més dolços i sucosos els podem trobar des de finals de primavera fins a finals d'estiu, entre els mesos de maig i setembre. Quan la pell adquireix una tonalitat rosada ens indica un excés de dolçor de la fruita. 
  • Propietats nutritives: té una aportació energètica força baixa en comparació amb altres fruites, atesa la seva elevada quantitat d'aigua i modesta aportació d'hidrats de carboni. És abundant en fibra i en betacarotè, que es transforma en vitamina A al nostre organisme, i és essencial per a la vista, el bon estat de la pell, els cabells, les mucoses, els ossos i per al bon funcionament immunològic. Destaca també el seu contingut en minerals, com el potassi i el magnesi.
  • Varietats: destacant algunes de les seves varietats anomenarem per exemple la varietat Bulida, una varietat espanyola de fruits grans i amb un solc poc profund. La seva pell és groga i la seva carn, dolça, sucosa i perfumada. Es cull a principis de juny. La varietat Canina és també una varietat espanyola, amb forma gairebé rodona i de mida gran, de pell groga o ataronjada, es cull també al juny. La varietat Nancy és un fruit de mida molt gran, una mica inflat a la base, gairebé esfèric i abonyegat al bec. Amb una pell groga i amb vetes vermelles, la carn és rogenca, de gust fi i una mica àcida. Es cull al juliol.
  • Quan està al punt? Es troba en el seu millor moment quan en pressionar-los suaument entre dos dits s'aprecia una consistència tova. S'han d'agafar molt madurs perquè tinguin tota la seva finor i aroma. No agafeu els que estan arrugats, no seran del tot bons. Quan són madurs es poden guardar en una bossa de plàstic foradada.
  • Aplicacions culinàries: a la cuina el podem fer servir de diverses formes, sobretot en cuina dolça, ja que podem fer-ne melmelades, gelats, sorbets, preparar-lo en almívar, incorporar-lo en pastissos, caramel·litzar-lo, etc. En cuina salada el farem servir en la seva versió deshidratada, les orellanes, que incorporem sobretot en guisats de carn, juntament amb panses, pinyons i prunes seques. Si les hidrateu prèviament amb moscatell en realçareu el gust.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: