Troba la teva recepta

El que us cal saber dels albercocs

Us expliquem què heu de tenir en compte per conèixer millor aquesta fruita de pinyol estiuenca

Albercoc

Albercoc Thinkstock

L'albercoc és una fruita de pinyol que trobem a les fruiteries a principis d'estiu, té una pell d'un color ataronjat vistós i un tacte de vellut, amb una polpa ferma i sucosa. És el fruit de l'albercoquer, un arbre introduït pels grecs a Europa des de l'Extrem Orient cap al 400 aC, i se'n coneixen referències del seu cultiu des del 3000 aC a la Xina. 

  • Temporada: els albercocs més dolços i sucosos els podem trobar des de finals de primavera fins a finals d'estiu, entre els mesos de maig i setembre. Quan la pell adquireix una tonalitat rosada ens indica un excés de dolçor de la fruita. 
  • Propietats nutritives: té una aportació energètica força baixa en comparació amb altres fruites, atesa la seva elevada quantitat d'aigua i modesta aportació d'hidrats de carboni. És abundant en fibra i en betacarotè, que es transforma en vitamina A al nostre organisme, i és essencial per a la vista, el bon estat de la pell, els cabells, les mucoses, els ossos i per al bon funcionament immunològic. Destaca també el seu contingut en minerals, com el potassi i el magnesi.
  • Varietats: destacant algunes de les seves varietats anomenarem per exemple la varietat Bulida, una varietat espanyola de fruits grans i amb un solc poc profund. La seva pell és groga i la seva carn, dolça, sucosa i perfumada. Es cull a principis de juny. La varietat Canina és també una varietat espanyola, amb forma gairebé rodona i de mida gran, de pell groga o ataronjada, es cull també al juny. La varietat Nancy és un fruit de mida molt gran, una mica inflat a la base, gairebé esfèric i abonyegat al bec. Amb una pell groga i amb vetes vermelles, la carn és rogenca, de gust fi i una mica àcida. Es cull al juliol.
  • Quan està al punt? Es troba en el seu millor moment quan en pressionar-los suaument entre dos dits s'aprecia una consistència tova. S'han d'agafar molt madurs perquè tinguin tota la seva finor i aroma. No agafeu els que estan arrugats, no seran del tot bons. Quan són madurs es poden guardar en una bossa de plàstic foradada.
  • Aplicacions culinàries: a la cuina el podem fer servir de diverses formes, sobretot en cuina dolça, ja que podem fer-ne melmelades, gelats, sorbets, preparar-lo en almívar, incorporar-lo en pastissos, caramel·litzar-lo, etc. En cuina salada el farem servir en la seva versió deshidratada, les orellanes, que incorporem sobretot en guisats de carn, juntament amb panses, pinyons i prunes seques. Si les hidrateu prèviament amb moscatell en realçareu el gust.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

18 jul

VIII Tasta la Fresca!

Hostaleria de Lleida posa en marxa una nova edició del Tasta la Fresca!, unes jornades gastronòmiques...

20 jul

Aplec del Romesco

Cada tercer dissabte de juliol, la plaça Major d'aquest municipi de la Conca de Barberà s'omple de gom...

20 jul

Visita guiada al Vinseum

Cada tercer dissabte de mes, a les 12 h, el Museu de les Cultures del Vi (Vinseum) ofereix una visita guiada a...

20 jul

Biofira L'Ecològica de Solsona 2019

Coincidint amb la Setmana del Medi Ambient, que a Solsona se celebra del 15 al 21 de juliol, la ciutat acull una...

gambes 229

SUPER GAMBES. LES ESTRELLES DEL MARISC ESTIUENC

  • Horitzó terrasses
  • La cuina catalana que es reivindica

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto