Troba la teva recepta

Quins tipus de raïm trobem al mercat?

Us expliquem els diferents usos que se'n fa i les varietats per a cada cas

Raïm

Raïm Thinkstock

Existeixen moltes varietats de raïm, que es poden classificar en raïms per a taula, per fer-ne panses, per a l'obtenció de mosts, per a enllaunats i per a vinificació. Dins d'aquest últim grup trobem el major nombre de varietats, ja que la producció de vi és el principal ús de la vinya. Al seu torn, es distingeixen raïms negres i blancs, segons el vi que donin.

Les difrents varietats de raïm es poden classificar segons l'ús al qual estiguin destinades:

  • Raïm per a taula. Aquestes varietats són destinades al consum en fresc. Donen raïms grans, de grandària i color uniformes. Els manats que es formen no són compactes, per afavorir-ne el consum. N'existeixen de tres tipus: blancs, vermells i negres. Les varietats blanques més conegudes són la Almeria, la Chasselas i la Itàlia. Algunes varietats vermelles són la Cardinal, Chasselas dorée, Emperor Queen i moscatell vermella. Entre les negres hi trobem les moscatell d'Hamburg, Alphonse Lavallé i Exotic.
  • Raïm per a panses. Aquest raïm han de tenir una textura suau i absència de llavors, encara que existeixen varietats amb llavors. Si es destinen al consum directe han de ser grans, però si s'han d'usar en rebosteria són preferibles les petites. Les principals varietats destinades a aquest ús són la Sultania, Coríntia negra, moscatell d'Alexandria i dàtil de Beirut.
  • Raïm per a sucs naturals. Aquestes varietats han de mantenir el seu sabor i aroma naturals després dels tractaments als quals se sotmeten per a la seva conservació. Per aquest ús es fan servir varietats com la Concord i la Niàgara.
  • Raïm per a enllaunats. Són varietats sense llavors que s'usen juntament amb altres fruites en còctels i amanides. La varietat més adient és la Sultania.
  • Raïm per fer vi. És el principal ús al qual es destina la vinya, per la qual cosa es coneixen infinitat de varietats aptes per a l'obtenció de vi. Aquests raïms es poden classificar en negres i blancs, segons el color del vi que donen. A Catalunya tenim moltíssimes varietats de raïm amb les quals s'elaboren el vins negres, blancs, rosats i els escumosos. A destacar-ne varietats com ara la garnatxa, el macabeu, xarel·lo i parellada.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

Aquesta setmana

15 nov

Concerts als cellers modernistes: Cooperativa de Sarral

El Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp i alguns cellers modernistes del projecte 'Muntanyes modernistes'...

16 nov

Tallers Món Sant Benet 2019

Cada cap de setmana, del dissabte 19 d'octubre al 29 de gener, el monestir de Sant Benet i la Fundació Alícia...

04 oct - 17 nov

II Festival Cordeví

Durant aquesta tardor, del 5 d'octubre al 17 de novembre se celebra la segona edició del Festival Gastronòmic...

14 oct - 17 nov

II Sants fa Xup Xup

Des del 14 d'octubre fins el 17 de novembre, 19 establiments dels barris de Sants i Hostafrancs s'uneixen per engegar...

Portada Cuina 233

VIETNAM. L'ÚLTIM SECRET DEL REBOST ASIÀTIC

  • Panellets d'autor
  • Rosa Vallespí

UN ANY DE CUINA PER 19,90€ I DE REGAL LA REVISTA APART

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto