Compreu massa menjar i acabeu llençant la majoria de verdures i hortalisses a les escombraries? L'Estat espanyol és el setè país de la Unió Europea que més menjar malgasta: 7,7 milions de tones a l'any, segons informa el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació. Per tal de no malbaratar aliments, us oferim uns quants consells.
1) Planificar el menú setmanalment: Calcular amb sentit comú la quantitat que es consumirà per esmorzar, dinar i sopar al llarg de tota la setmana.
2) Revisar els aliments: És bàsic comprovar el menjar que es té a la nevera, al congelador i al rebost.
3) Col·locar els aliments per consumir-los adequadament: Per als productes peribles, seguir el sistema FIFO ("primer a entrar, primer a sortir"). I per als no peribles, fer servir el sistema LIFO ("últim a entrar, primer a sortir").
4) Abans d’anar a comprar, feu una llista: Quan arribeu al mercat, supermercat o fruiteria, cenyiu-vos a la llista i eviteu caure en la temptació de les ofertes.
5) Anar a comprar amb més freqüència: Perquè sigui més sostenible, compreu només el que necessiteu. Si aneu a peu o en cotxe, el recomanable és fer compres més petites i assegurar-se que el que compreu, us ho menjareu.
6) Aprendre a interpretar i llegir bé les etiquetes: És imprescindible conèixer la diferència entre la data de caducitat, que és el dia o mes a partir del qual no es pot consumir un aliment, i la data de consum preferent, que indica el moment fins al qual un aliment manté la qualitat prevista (després continua sent comestible, però pot començar a perdre sabor i textura).
7) Conservar bé els aliments: Els aliments han de ser emmagatzemats entre 1 °C i 5 °C.
8) No mengeu amb els ulls! A l’hora de menjar, el més convenient és no 'menjar amb els ulls' i optar per la quantitat correcta.
9) No tireu el menjar! No us heu acabat el que hi ha al plat? No ho llenceu. Guardeu-ho en un tàper i cap a la nevera! Ja teniu sopar o dinar per a l’endemà.