Poques plantes terrestres ens aporten gust de mar com ho fa la salicòrnia. Aquesta herba de mil noms i mil usos diferents és el condiment perfecte per a tota mena de plats (no només de peix!) i fer-la servir a la cuina és molt més fàcil del que ens podem imaginar, com us expliquem a continuació.
-
La salicòrnia és una planta amb un gust lleugerament salat, sucós i iodat, i és cruixent. S’assembla als espàrrecs de marge, però de gust recorda més les algues. Creix als aiguamolls, a les platges i en zones a prop del mar, com salines i manglars. En trobem a la costa mediterrània i en zones marítimes de l’Argentina, Mèxic i la Xina. Se la coneix com a espàrrec de mar, herba salada, herba de vidre i herba del sabó.
-
Pel gust salí, molt marcat, ja que creix gràcies a la brisa del mar, se la relaciona directament com a guarnició de plats de peix, marisc i mol·luscs. Tot i així, en la restauració es fa servir per a moltes més coses, barrejant-la amb plats d’altres cultures, com ara cebiches, tacos i, fins i tot, fent-ne granissats i sorbets.
-
La cocció depèn de l’ús que en fem. En cebiches i amanides la podem fer servir crua o envinagrada, però hem de tenir en compte que n’haurem de triar els brots més tendres, ja que les parts gruixudes són més fibroses. També es pot coure al vapor, saltar-la o fer-la al forn, però hem de saber que la cocció n’oxida el color i en modifica la textura.
-
Es troba de manera silvestre en zones a prop del mar. També la trobareu en botigues especialitzades d’herbes i fulles gurmet i algues marines. S’ha de mantenir frescai tapada amb paper humit, a la nevera.
Preparació
- Tritureu tots els ingredients de l’amaniment a la Thermomix, 90 s. Coleu-ho per un colador fi, traient tota la fibra dels vegetals.
- Torneu-ho a triturar tot 30 s, rectifiqueu-ho de sal i pebre, torneu-ho a colar i reserveu-ho a la nevera.
- Poseu els cossos de calamar tallats a tires amples en una superfície plana i pinteu-les amb una solució feta amb oli d’oliva barrejat amb pols de remolatxa.
- Al fons del plat, poseu dues cullerades d’amaniment i repartiu-hi per sobre els talls de calamar, enrotllats sobre si mateixos. Afegiu-hi la pinya, la carbassa, l’alvocat, la salicòrnia i la ceba vermella.
- Acabeu el plat amb les potes dels calamars, salades, passades per farina i fregides amb una mica d’oli d’oliva.