Troba la teva recepta

Les gelatines tenen molts usos diferents, a la cuina, i, a més, n’hi ha de molts tipus diferents. Us expliquem com fer servir les d’origen vegetal.

  • Existeixen diversos tipus de gelatina, amb característiques diferents (goma aràbiga, agar-agar...). La majoria es fan servir des de fa molt de temps com a additius en la indústria alimentària i, ara, han arribat a les cuines dels restaurants, gràcies a la diversitat d’aplicacions que tenen. S’extreuen sintèticament d’algues i altres vegetals, i acostumen a comercialitzar-se en pols. Algunes són d’ús domèstic, com l’agar-agar, que també es ven en flocs. La quantitat de gelatina que hem de fer servir depèn del tipus i del resultat que vulguem aconseguir.

  • Les gelatines vegetals poden substituir les d’origen animal, en una dieta vegetariana, i també permeten estabilitzar i aconseguir tota mena de textures. L’agar-agar és una gelatina vegetal, però la de cua de peix no. Aquesta és d’origen animal i també es fa servir per a moltes coses.

  • Normalment, la gelatina s’hidrata en algun líquid i es bull per activar-ne el poder gelificant. És important saber que cadascuna té unes propietats diferents quant a textura, dosificació i temperatura de gelificació. Es poden fer servir per preparar una gelatina que aguanti qualsevol temperatura (calor o congelació); per fer un vel, una esferificació o una llaminadura, o per estabilitzar una salsa. Són gelatines neutres i no intervenen en el gust ni el color de les elaboracions.

Preparació

  1. Per als pebrots vermells: salteu els alls en una paella, partits per la meitat, i els pebrots de Caiena. Afegiu-hi els pebrots del piquillo tallats a la juliana, salteu-los i salpebreu-los.
  2. Retireu l’all i els pebrots i tritureu-los, amb l’aigua. Ha de quedar molt fi. Afegiu-hi 2 g de goma xantana i 2 fulles de gelatina.
  3. Poseu la mescla en un biberó de broc gros i feu-ne cilindres de 4 cm. Congeleu-los per poder-los tallar recreant la forma d’un pebrot.
  4. Per als pebrots verds: repetiu els passos 1 a 3 amb els ingredients dels pebrots verds. Els pebrots verds substitueixen els pebrots del piquillo i afegint-hi el julivert quan els tritureu.
  5. Per al bany de Caiena: infusioneu els pebrots de Caiena picats en un cassó amb aigua bullent, 5 min. Coleu-ho i torneu a posar l’aigua al cassó. Torneu a fer-li arrencar el bull i afegiu-hi la gelatina vegetal. Reserveu-ho.
  6. Escalfeu l’aigua fins a 85 ºC i submergiu-hi els pebrots simulats que teníeu al congelador, amb un escuradents clavat.
  7. Claveu-hi un tros de cibulet per recrear la tija dels pebrotets i ja els podeu servir, freds o calents, com més us agradin.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

08-24 mar

7è Encarxofa't

A Cambrils, al març, ens conviden a assaborir les seves carxofes, un producte de l’horta cambrilenca...

24 mar

Fira del Cítric de Xerta

Des de 2009 les poblacions de la comarca del Baix Ebre, un territori amb llarga tradició de cultiu d’arbres...

14-24 mar

2n Festival Gastronòmic Passeig de Gourmets

Del 14 al 24 de març, Passeig de Gourmets obre les portes als 18 restaurants que participen en la segona edició...

26 mar

Taller sobre els fonaments de la cuina: els llegums

Parlareu de l'àmplia varietat de llegums que tenim al nostre abast a l'hora de comprar i cuinar. Us Explicaran...

Portada CUINA 225

COM A CASA! POSEM COPENHAGUEN A TAULA

  • Celebrem els 18 anys del CUINA!
  • Una arrosseria bistronòmica (i més)

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona. Tel. 93 634 76 07

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto