Preparació
- Obriu la carbassa per la meitat i traieu-ne les pipes, amb l’ajuda d’una cullera. Poseu-la en una safata per al forn.
- Escalfeu el forn a 190 ºC. Poseu-hi la carbassa amb la pela a sota i deixeu-la coure 40-45 min, fins que la polpa estigui tova.
- Traieu-la del forn, deixeu-la refredar una mica, peleu-la i reserveu-la per a preparar la crema.
- Peleu les cebes i piqueu-les a la brunesa.
- Poseu una cassola amb oli a foc mitjà i ofegueu la ceba. Quan comenci a agafar color, desglaceu-la amb el rom i deixeu-ho coure 2-3 min, perquè s’evapori l’alcohol. Salpebreu-ho.
- Afegiu-hi la carbassa cuita a trossos, remeneu-ho bé i mulleu-ho amb el suc de taronja i el brou de verdures (o aigua).
- Poseu-hi mitja beina de vainilla oberta al llarg (rasqueu-ne la polpa de dins) i barregeu-ho bé.
- Deixeu-ho coure 10-12 min, a foc mitjà.
- Traieu la beina de vainilla i tritureu-ho.
- Es pot colar la crema amb un colador xinès fi o bé servir-la directament, ben calenta.