Preparació
- Renteu els tomàquets, escaldeu-los, peleu-los i traieu-ne les llavors. Us han de quedar 2 kg de tomàquet net.
- Poseu els tomàquets en una cassola i afegiu-hi la ceba, tallada a llunes, i la poma, pelada i tallada a daus.
- Afegiu-hi el vinagre, la canyella, els claus d’espècia i la mostassa, i bulliu-ho a foc fort, destapat, perquè s’evapori bé l’aigua que deixin anar els tomàquets. Aneu-ho tastant i, quan la ceba estigui cuita i el tomàquet no tingui gust de cru, afegiu-hi el sucre (deixeu-ne mig got per a després).
- Abaixeu el foc i continueu la cocció, remenant-ho bé, fins que la mescla s’espesseixi. Atureu el foc, traieu la canyella i tritureu-ho tot molt bé, fins que us quedi una mescla homogènia.
- Torneu-ho a posar a foc mitjà i continueu-ho remenant, fins que la mescla agafi un color brillant. Atureu el foc i afegiu-hi una cullerada de garrofí barrejat amb ½ got de sucre, remenant-ho perquè s’integri tot bé i agafi més cos.
- Poseu el quètxup en pots o ampolles esterilitzades i tapeu-los. Poseu-los en una olla amb aigua bullent, 20 min, per fer el buit.