Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia
Cuina.cat per a la Ruta del Xató

És l'hora d'assaborir la Ruta del Xató

El Garraf i el Penedès ens conviden a gaudir del xató, un plat deliciós elaborat amb els millors productes de temporada

Un plat de xató

Un plat de xató

Segur que ja sabeu que el xató és un plat lleuger, però alhora intens, refrescant, saborós, tradicional... L’escarola, el bacallà, la tonyina, l’anxova o el seitó, la salsa... Una autèntica delícia que al Garraf i a l’Alt i al Baix Penedès és la protagonista d’una ruta que, cada any, ens convida a descobrir-ne les diferents versions a Sitges, el Vendrell, Vilanova i la Geltrú, Calafell i Vilafranca del Penedès

unnamed 3

El secret és a la salsa

Sabíeu que, de xató, n’hi ha cinc receptes diferents i que la singularitat principal en cada cas és la salsa? A Sitges la fan amb ametlles, avellanes, seitons i nyores, mentre que a Vilanova i la Geltrú no posen peix a la salsa, a Vilafranca hi afegeixen galetes, a Calafell fan servir pebrot de romesco en comptes de nyores i al Vendrell hi posen ceba. Són només algunes de les diferències entre les diverses versions del xató, però el millor de tot és que les podeu conèixer totes si us animeu a visitar els restaurants acreditats on es pot menjar l’autèntic xató, els que formen part de la Ruta del Xató, que des de fa vint-i-set anys convida a gaudir de bona gastronomia i a descobrir les poblacions del Garraf i el Penedès que l’han convertit en un plat icònic de la nostra cuina. 

Una agenda farcida d’activitats

La Ruta del Xató és una experiència que va molt més enllà del bon menjar i del bon beure, és una ruta gastronòmica estretament lligada als vins de la DO Penedès i a un plat únic al món, amb més de 200 propostes per a tothom, entre les quals destaquen algunes cites imprescindibles, com el Festival del Xató de Vilanova, que es fa al novembre; la Setmana del Xató de Sitges, del 8 al 12 de febrer; la Xatonada Popular del Vendrell, el 25 de febrer; la Festa del Xató de Vilafranca del Penedès, el 17 març, i la Xatonada Popular de Calafell, el 24 de març.

A la pàgina web www.rutadelxato.com podeu conèixer les cinc receptes de xató i la seva salsa, a més de propostes gastronòmiques i turístiques per planificar una escapada en parella, en família o amb els amics, especialment en les dates més assenyalades de la Ruta del Xató d’enguany, amb festes i jornades que no us podeu perdre.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 277

TERRINES. EL CLÀSSIC QUE TORNA

  • Plats del mes
  • Jo Baixas

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto