Troba la teva recepta

Originaris de Canton (la Xina), aquestes masses farcides —dolces o salades— i cuites al vapor, els dumplings s'han convertit en una nova tendència de la cuina oriental. Amb formes i farses diferents, són una mena d'aperitiu per compartir que us podeu menjar d'una sola mossegada. Un pica-pica asiàtic molt saludable!

  • Els dumplings són uns mossos que es consumeixen a Àsia, principalment a la Xina, per dinar o per berenar, i que es posen al mig de la taula, per compartir. Estan fets d'una massa —de farina de blat, d'arròs, de tapioca o de fècula— amb farcits i formes diferents. Amb els panadons, la gyoza, els raviolis i els wonton, comparteixen la peculiaritat de ser una massa farcida que es menja d'un mos, però cadascuna de les varietats esmentades té diferents característiques i sabors, segons el lloc on estan fetes.

  • Existeixen múltiples possibilitats per omplir un dumpling, des de vegetals, de peix, de bolets, de carn (de porc, de vedella…) i de marisc, fins a d'altres amb farciments dolços, com ara la xocolata. Fins i tot, de vegades s'omplen de brous gelatinitzats: en bullir-los, els dumplings es converteixen en una bosseta farcida de líquid. Generalment, es cuinen al vapor en unes vaporeres de bambú, però també es poden bullir amb brou com el wonton, o fregir-los i acabar-los al vapor com és el cas de les gyozes.

  • Es diu que el plec del dumpling té a veure amb el farciment que conté i amb la massa de què està fet; per tant, la forma és una manera de diferenciar-los. Sigui com sigui, els dumplings han tingut un gran èxit arreu del món i, actualment, en podem trobar en molts restaurants, amb farcits molt divertits, a la manera occidental, amb farses, picades i guisats de diferents països. No són sempre salats, també n'hi ha de dolços, farcits de crema de pastisseria, de fruita, de compota, d'anko, de xocolata…

Preparació

  1. Per a la massa: poseu l'aigua amb la sal a bullir; quan arrenqui el bull, barregeu-hi ràpidament la farina de blat. Quan la massa estigui tèbia, poseu-la a sobre de la taula de treball, on tindreu la fècula de patata.
  2. Amb una espàtula, mescleu la barreja de farina amb la fècula de patata, el puré d'espinacs i oli. Treballeu-ho amb la mà per fer-ne una massa uniforme. Filmeu-ho i deixeu-ho reposar a temperatura ambient, 30 min.
  3. Per al farciment: en un bol, poseu la col amb una mica de sal i espremeu-ho amb les mans fins que en surti tota l'aigua.
  4. Barregeu-ho tot i remeneu-ho amb les mans fins a fer-ne una farsa homogènia. Tapeu-ho i reserveu-ho en fred.
  5. Sobre una base de silicona o sobre la taula de treball, lleugerament empolsada amb fècula de patata, estireu la massa finament, amb un corró. Talleu-ne cercles amb un tallapastes del núm. 8 i poseu 10 g de farciment a cadascun. Tanqueu-los amb forma piramidal, prement-ne bé els plecs perquè no s'obrin. Amb unes tisores, talleu la massa per polir-ne la forma. Refrigereu els dumplings tapats.
  6. Per a la salsa: en una paella a foc mitjà, coeu el porro amb l'oli fins que agafi color. Afegiu-hi l'all i el bitxo i coeu-ho 1 min. Reserveu-ho i deixeu-ho refredar.
  7. Barregeu el sofregit amb el vinagre, la salsa de soja, la sal i el pebre negre.
  8. Dins d'una vaporera de bambú, poseu paper sulfurat amb perforacions. A sobre, col·loqueu-hi els dumplings amb prou espai entre ells. Tapeu la vaporera i poseu-la sobre una olla amb aigua bullent. Coeu-ho 5-10 min a foc fort. Serviu els dumplings dins de la vaporera.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

17-26 mai

Gastrotour Salou 2019

La Costa Daurada és sinònim de bona cuina. Per difondre-la, diversos bars i restaurants participaran...

26 mai

Et portem a l'hort: hort medieval, des dels pagesos fins als càtars i la Cort

Tomating organitza una sèrie de sessions per tal que la gent pugui descobrir, aprendre i gaudir de la vida...

26 mai

Diumenges de Vins. Entre el mar i la muntanya

Contrast i potència. Així es defineix una nova edició dels Diumenges de Vins, el cicle de tasts...

26 mai

Mostast. Els vitralls de l'església d'Alella

Mentre els adults gaudeixen de l'Enotast, els més petits troben el seu espai al Mostast, un taller didàctic...

Portada 228 Neta

UNIVERS PINTXO. TOT EL QUE CAP EN UNA BROQUETA!

  • Viatge al sud-est asiàtic
  • El bon temps s'instal·la a les taules del jardí

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto