Troba la teva recepta

Originaris de Canton (la Xina), aquestes masses farcides —dolces o salades— i cuites al vapor, els dumplings s'han convertit en una nova tendència de la cuina oriental. Amb formes i farses diferents, són una mena d'aperitiu per compartir que us podeu menjar d'una sola mossegada. Un pica-pica asiàtic molt saludable!

  • Els dumplings són uns mossos que es consumeixen a Àsia, principalment a la Xina, per dinar o per berenar, i que es posen al mig de la taula, per compartir. Estan fets d'una massa —de farina de blat, d'arròs, de tapioca o de fècula— amb farcits i formes diferents. Amb els panadons, la gyoza, els raviolis i els wonton, comparteixen la peculiaritat de ser una massa farcida que es menja d'un mos, però cadascuna de les varietats esmentades té diferents característiques i sabors, segons el lloc on estan fetes.

  • Existeixen múltiples possibilitats per omplir un dumpling, des de vegetals, de peix, de bolets, de carn (de porc, de vedella…) i de marisc, fins a d'altres amb farciments dolços, com ara la xocolata. Fins i tot, de vegades s'omplen de brous gelatinitzats: en bullir-los, els dumplings es converteixen en una bosseta farcida de líquid. Generalment, es cuinen al vapor en unes vaporeres de bambú, però també es poden bullir amb brou com el wonton, o fregir-los i acabar-los al vapor com és el cas de les gyozes.

  • Es diu que el plec del dumpling té a veure amb el farciment que conté i amb la massa de què està fet; per tant, la forma és una manera de diferenciar-los. Sigui com sigui, els dumplings han tingut un gran èxit arreu del món i, actualment, en podem trobar en molts restaurants, amb farcits molt divertits, a la manera occidental, amb farses, picades i guisats de diferents països. No són sempre salats, també n'hi ha de dolços, farcits de crema de pastisseria, de fruita, de compota, d'anko, de xocolata…

Preparació

  1. Per a la massa: poseu l'aigua amb la sal a bullir; quan arrenqui el bull, barregeu-hi ràpidament la farina de blat. Quan la massa estigui tèbia, poseu-la a sobre de la taula de treball, on tindreu la fècula de patata.
  2. Amb una espàtula, mescleu la barreja de farina amb la fècula de patata, el puré d'espinacs i oli. Treballeu-ho amb la mà per fer-ne una massa uniforme. Filmeu-ho i deixeu-ho reposar a temperatura ambient, 30 min.
  3. Per al farciment: en un bol, poseu la col amb una mica de sal i espremeu-ho amb les mans fins que en surti tota l'aigua.
  4. Barregeu-ho tot i remeneu-ho amb les mans fins a fer-ne una farsa homogènia. Tapeu-ho i reserveu-ho en fred.
  5. Sobre una base de silicona o sobre la taula de treball, lleugerament empolsada amb fècula de patata, estireu la massa finament, amb un corró. Talleu-ne cercles amb un tallapastes del núm. 8 i poseu 10 g de farciment a cadascun. Tanqueu-los amb forma piramidal, prement-ne bé els plecs perquè no s'obrin. Amb unes tisores, talleu la massa per polir-ne la forma. Refrigereu els dumplings tapats.
  6. Per a la salsa: en una paella a foc mitjà, coeu el porro amb l'oli fins que agafi color. Afegiu-hi l'all i el bitxo i coeu-ho 1 min. Reserveu-ho i deixeu-ho refredar.
  7. Barregeu el sofregit amb el vinagre, la salsa de soja, la sal i el pebre negre.
  8. Dins d'una vaporera de bambú, poseu paper sulfurat amb perforacions. A sobre, col·loqueu-hi els dumplings amb prou espai entre ells. Tapeu la vaporera i poseu-la sobre una olla amb aigua bullent. Coeu-ho 5-10 min a foc fort. Serviu els dumplings dins de la vaporera.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

20 jul

Aplec del Romesco

Cada tercer dissabte de juliol, la plaça Major d'aquest municipi de la Conca de Barberà s'omple de gom...

20 jul

XIV Mercat del Préssec d'Ordal

Sant Pau d'Ordal torna a celebrar a la plaça de Subirats una nova edició del Mercat del Préssec...

20 jul

Visita guiada al Vinseum

Cada tercer dissabte de mes, a les 12 h, el Museu de les Cultures del Vi (Vinseum) ofereix una visita guiada a...

20 jul

Biofira L'Ecològica de Solsona 2019

Coincidint amb la Setmana del Medi Ambient, que a Solsona se celebra del 15 al 21 de juliol, la ciutat acull una...

gambes 229

SUPER GAMBES. LES ESTRELLES DEL MARISC ESTIUENC

  • Horitzó terrasses
  • La cuina catalana que es reivindica

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto