Originaris de Canton (la Xina), aquestes masses farcides —dolces o salades— i cuites al vapor, els dumplings s'han convertit en una nova tendència de la cuina oriental. Amb formes i farses diferents, són una mena d'aperitiu per compartir que us podeu menjar d'una sola mossegada. Un pica-pica asiàtic molt saludable!
-
Els dumplings són uns mossos que es consumeixen a Àsia, principalment a la Xina, per dinar o per berenar, i que es posen al mig de la taula, per compartir. Estan fets d'una massa —de farina de blat, d'arròs, de tapioca o de fècula— amb farcits i formes diferents. Amb els panadons, la gyoza, els raviolis i els wonton, comparteixen la peculiaritat de ser una massa farcida que es menja d'un mos, però cadascuna de les varietats esmentades té diferents característiques i sabors, segons el lloc on estan fetes.
-
Existeixen múltiples possibilitats per omplir un dumpling, des de vegetals, de peix, de bolets, de carn (de porc, de vedella…) i de marisc, fins a d'altres amb farciments dolços, com ara la xocolata. Fins i tot, de vegades s'omplen de brous gelatinitzats: en bullir-los, els dumplings es converteixen en una bosseta farcida de líquid. Generalment, es cuinen al vapor en unes vaporeres de bambú, però també es poden bullir amb brou com el wonton, o fregir-los i acabar-los al vapor com és el cas de les gyozes.
-
Es diu que el plec del dumpling té a veure amb el farciment que conté i amb la massa de què està fet; per tant, la forma és una manera de diferenciar-los. Sigui com sigui, els dumplings han tingut un gran èxit arreu del món i, actualment, en podem trobar en molts restaurants, amb farcits molt divertits, a la manera occidental, amb farses, picades i guisats de diferents països. No són sempre salats, també n'hi ha de dolços, farcits de crema de pastisseria, de fruita, de compota, d'anko, de xocolata…
Preparació
- Per a la massa: poseu l'aigua amb la sal a bullir; quan arrenqui el bull, barregeu-hi ràpidament la farina de blat. Quan la massa estigui tèbia, poseu-la a sobre de la taula de treball, on tindreu la fècula de patata.
- Amb una espàtula, mescleu la barreja de farina amb la fècula de patata, el puré d'espinacs i oli. Treballeu-ho amb la mà per fer-ne una massa uniforme. Filmeu-ho i deixeu-ho reposar a temperatura ambient, 30 min.
- Per al farciment: en un bol, poseu la col amb una mica de sal i espremeu-ho amb les mans fins que en surti tota l'aigua.
- Barregeu-ho tot i remeneu-ho amb les mans fins a fer-ne una farsa homogènia. Tapeu-ho i reserveu-ho en fred.
- Sobre una base de silicona o sobre la taula de treball, lleugerament empolsada amb fècula de patata, estireu la massa finament, amb un corró. Talleu-ne cercles amb un tallapastes del núm. 8 i poseu 10 g de farciment a cadascun. Tanqueu-los amb forma piramidal, prement-ne bé els plecs perquè no s'obrin. Amb unes tisores, talleu la massa per polir-ne la forma. Refrigereu els dumplings tapats.
- Per a la salsa: en una paella a foc mitjà, coeu el porro amb l'oli fins que agafi color. Afegiu-hi l'all i el bitxo i coeu-ho 1 min. Reserveu-ho i deixeu-ho refredar.
- Barregeu el sofregit amb el vinagre, la salsa de soja, la sal i el pebre negre.
- Dins d'una vaporera de bambú, poseu paper sulfurat amb perforacions. A sobre, col·loqueu-hi els dumplings amb prou espai entre ells. Tapeu la vaporera i poseu-la sobre una olla amb aigua bullent. Coeu-ho 5-10 min a foc fort. Serviu els dumplings dins de la vaporera.