Troba la teva recepta

Els deshidratats són molt més comuns del que ens podria semblar. La llet en pols i el cafè instantani són dos exemples, però la llista de productes que es poden deshidratar és molt més llarga. La deshidratació és un procés més higiènic que altres sistemes d’assecat, i més regular, que sovint s’ha fet servir com un mètode de conservació molt eficaç.

  • La deshidratació, la dessecació i laliofilització tenen com a finalitat bàsica estabilitzar els aliments per alentir-ne la deterioració per mitjà de la reducció o l’extracció de l’aigua. Encara que són semblants, no són el mateix. La deshidratació es duu a terme de manera artificial, mitjançant processos industrials. La dessecació és un procés natural a través del qual es perd l’aigua que contenen els aliments per l’acció de la calor del sol o del foc, i fins i tot de la sal. La liofilització consisteix a congelar l’aliment per extreure’n l’aigua posteriorment, al buit. Transforma el gel directament en vapor d’aigua, sense passar abans per l’estat líquid.

  • La manera de treballar-los depèn del tipus d’aliment i de la utilitat que se li vulgui donar. N’hi ha alguns que necessiten que se’ls rehidrati per tornar a donar-los vida, i a d’altres, en canvi, el procés d’assecat els ha donat unes característiques ideals per fer-los servir d’aquesta manera.

  • En aquest procés d’extracció d’aigua, s’aconsegueix que els microorganismes no puguin subsistir, per la qual cosa és un gran mètode de conservació. Hi ha molts aliments que es poden deshidratar: la llet, el cafè, la fruita, la verdura, les fulles, les flors, les espècies, el peix, la carn, el marisc i molts d’altres. En la restauració és comú deshidratar i assecar productes per fer cruixents. I també es fan servir molts liofilitzats i deshidratats (plàncton, llet en pols, algues, katsuobushi, flors, espècies).

Preparació

  1. Per a les fúcsia: bulliu les patates amb la pela en aigua, 30 min. Deixeu-les refredar.
  2. Bulliu la remolatxa amb la pela en aigua 40 min. Deixeu-la refredar.
  3. Peleu i talleu a trossos les patates i la remolatxa. Barregeu-ho amb el sucre i l’aigua, i tritureu-ho a la Thermomix.
  4. Esteneu-ho sobre silpat en una capa fina i assequeu-la al forn, a 100 ºC, 1 h.
  5. Talleu-la a trossos amb unes tisores i fregiu-los en oli d’oliva, a 130 ºC, fins que estiguin  ben cruixents. Tot seguit, saleu-los i reserveu-los.
  6. Per a les violeta: coeu les patates al forn de vapor 40 min; refredeu-les i reserveu-les.
  7. Peleu-les i poseu-les a la Thermomix amb l’aigua i el sucre, fins a fer-ne un puré fi.
  8. Esteneu-lo sobre silpat en una capa fina i assequeu-la al forn, a 100 ºC, 1 h.
  9. Talleu-la a trossos amb unes tisores i fregiu-los en oli, a 130 ºC, fins que estiguin cruixents. Saleu-los i reserveu-los.
  10. Per a les grogues: bulliu les patates amb pela en aigua, 30 min. Deixeu-les refredar.
  11. Tritureu les patates pelades i tallades a trossos amb l’aigua, el safrà (torrat) i el sucre.
  12. Esteneu-lo sobre silpat en una capa fina i assequeu-la al forn, a 100 ºC, 1 h.
  13. Talleu-la a trossos amb unes tisores i fregiu-los en oli, a 130 ºC, fins que estiguin cruixents. Saleu-los i reserveu-los.
  14. Per a les taronja: bulliu les patates amb la pela en aigua, 30 min. Deixeu-les refredar.
  15. Tritureu les patates pelades i tallades a trossos amb l’aigua, els pebrots i el sucre, fins a fer-ne un puré.
  16. Esteneu-lo sobre silpat en una capa fina i assequeu-la al forn, a 100 ºC, 1 h.
  17. Talleu-la a trossos amb unes tisores i fregiu-los en oli, a 130 ºC, fins que estiguin cruixents. Saleu-los i reserveu-los.
  18. Barregeu totes les làmines de colors i poseu-les al punt de sal.
  19. Serviu-les com a snack.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

Aquesta setmana

14 des

Tallers Món Sant Benet 2019

Cada cap de setmana, del dissabte 19 d'octubre al 29 de gener, el monestir de Sant Benet i la Fundació Alícia...

14 des

VI Jornades Gastronòmiques del Brou a Menorca

Per sisè any consecutiu, l’Associació Menorquina de Bars, Restaurants i Cafeteries organitza "El...

13-15 des

Fira Avícola de la Raça Prat 2019

A mitjan desembre, i com ja és tradició, el Prat de Llobregat celebra una nova edició de la fira...

15 des

Vermood Market

Arriba la Vermood Market, el primer mercat vintage a Vilanova i la Geltrú, que tindrà lloc cada diumenge...

Portada 234 Neta

SNACKS DE NADAL PER COMENÇAR BÉ EL GRAN DINAR DE L'ANY

  • Més enllà de Sant Esteve
  • Quan no canviar és l'opció transgressora

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 19,90€ I DE REGAL 2 ESPECIALS RECEPTES BY CUINA

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto