Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Ens agraden els canelons i els macarrons amb una crosta lleugeraal damunt, més o menys daurada i amb tot el sabor del formatge. Però de gratinats n'hi ha molts més, amb receptes, ingredients i tècniques diverses. Carme Ruscalleda ens explica com fer el gratinat perfecte.

  • EL CONCEPTE. Què és exactament un gratinat? Per a què serveix? Entenem com a gratinat una capa cruixent i daurada a la part superior d’una safata, d’una sopa o d’un plat. Un gratinat embelleix un plat de manera molt seductora, pel color i per les aromes que desprén.
  • L'INGREDIENT. Amb quins productes podem aconseguir un gratinat ben daurat? El més comú és fer-lo amb formatge (d’un sol tipus o amb la mescla de més d’un, com ens agradi més), però també podem gratinar amb pa ratllat, o amb fruita seca ratllada, com per exemple la farina d’ametlla. Podem aconseguir un efecte gratinat daurant al grill, napant un tall de peix amb una mussolina o amb una salsa holandesa.
  • LA RECEPTA. Què podem gratinar, a part de la pasta o els canelons? Un pastís de patata o una sopa, afegint-hi per sobre unes torrades tallades fines i que surin a la superfície, per facilitar el gratinat; també un filet de peix, un ou escalfat o una coca calenta, tipus coca de recapte. Hi ha moltes opcions.
  • LA TEMPERATURA. Sempre que fem un gratinat l’hem de fer en calent, o també el podem fer d’alguna altra manera? Si ens disposem a gratinar un plat calent, la temperatura facilitarà l’acció, però també podem gratinar un plat fred sense problemes, només hem de disposar d’una salamandra amb un grill molt potent o bé d’un bufador de cuina.

Preparació

  1. En una cassola ampla amb un raig d’oli, sofregiu els porros, 10 min, i salpebreu-los amb prudència.
  2. Incorporeu-hi el calamar i la botifarra i continueu la cocció 5 min.
  3. Afegiu a la cassola els dauets de pebrot del piquillo i el vermut, i deixeu-ho coure tot junt 5 min més.
  4. Afineu-ne el punt de sal i pebre.
  5. Aparteu la cassola del foc.
  6. Bulliu els macarrons molt grenyals (al paquet se’n recomana el temps de cocció), escorreu-los i, sense refrescarlos, barregeu-los amb el sofregit de la cassola. Esteneu-los en una safata de forn, i escampeu-hi el formatge ratllat i la mantega a dauets per sobre.
  7. Poseu la safata de macarrons al forn calent, a 200 ºC, 10 min. Enceneu el grill i gratineu-los ben rossos.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
273CUINA Portada

CURRI A LA CATALANA!

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Robert Lechuga i Anna Carbonell

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto