Troba la teva recepta

7 maneres de gaudir del peix cru

Us endinsem en la moda del Raw Food o crudivorisme, que ha arribat a les nostres cases gràcies a la gastronomia de la cultura xinesa i sud-americana

CUINA.CAT

19/02/2019
01 Coca de tonyina en sashimi amb pols de taronja

Coca de tonyina en sashimi amb pols de taronja

Sashimi

El sashimi és un plat en el qual es talla el peix a filets d'un centímetre de gruix, aproximadament, i es posen al plat amb gingebre i wasabi. Al Japó és un plat tradicional que requereix molta experiència en l'àmbit dels talls amb el ganivet, fins al punt que els xefs que preparen sashimi al país nipó es consideren artistes. Els peixos que es poden utilitzar per fer sashimi són il·limitats, encara que també es pot fer el plat amb carn crua. Hi ha ingredients que són excepcions, com el pop, que s'han de cuinar una mica prèviament. Es considera que, com més varietat d'ingredients hi hagi en un plat de sashimi, més bo sortirà, encara que s'ha de tenir en compte que hi ha d'haver equilibri i harmonia en el sabor dels ingredients. Si voleu començar a menjar peix cru a partir del sashimi, us deixem una recepta que combina peix amb coca i taronja. Boníssim!

Llegiu la recepta completa

02 Tataki

Tataki

Tataki

Si us agrada el sashimi, no us podeu perdre el tataki! És una variant del plat anterior que consisteix en filets de peix cuits per fora i crus per dins, una fusió entre el sabor cru i el sabor cuinat. Es recomana congelar el peix durant tres dies (en el cas de la carn, només són necessaris dos dies de congelació) i es marinen les peces abans o després de la cocció. Finalment, com el sashimi, es tallen les peces amb cura i es presenta amb una salsa elaborada tradicionalment amb soja, vinagre d'arròs, sake i mirin, mostassa o wasabi, gingebre i sèsam. Si voleu preparar tataki amb una salsa més senzilla, us recomanem fer el nostre tataki de tonyina vermella amb mel i soja. No és tan tradicional, però queda molt bo!

Llegiu la recepta completa

03 Cebiche de salicòrnia i calamar

Cebiche de salicòrnia i calamar Becky Lawton

Cebiche

Si creuem l'oceà Pacífic i arribem a l'Amèrica del Sud, ens trobem amb el cebiche, un plat molt típic de països com el Perú, Xile i Equador, entre d'altres. Es fa tradicionalment amb peixos blancs, com el lluç, el mero i el verat, encara que també es poden aprofitar altres tipus de peix. La base del seu sabor es troba en el marinat que es fa a les peces de peix. Es tracta d'una barreja de llimona, sal, coriandre i xili que dóna acidesa i un punt de picant al plat, com el verdader cebiche. El brou o suc que queda com a resultat, afegit al peix cru, s'anomena 'llet de tigre' i es pot utilitzar en altres plats o es pot beure com a beguda reconstituent. Si voleu tastar aquesta delícia, intenteu fer la recepta de cebiche de salicòrnia que us proposem. La salicòrnia aporta un gust de mar que pocs ingredients donen.

Llegiu la recepta completa

04 'Tiradito' d'orada

'Tiradito' d'orada

'Tiradito'

També de procedència peruana, el 'tiradito' va sorgir com a una adaptació que van fer els immigrants japonesos quan van arribar a Sud-amèrica. La seva diferència principal respecte al cebiche és el tall que es fa al peix: es tallen les peces en làmines fines com el sashimi japonès. Per altra banda, el peix no està marinat, sinó que es presenta amb una salsa de llimona o llima, barrejada amb altres ingredients diferents de la 'llet de tigre'. Aquesta salsa s'incorpora al plat en el moment de servir-lo. La diferència principal entre el 'tiradito' i el cebiche és aquesta salsa i el temps del marinat. Tasteu la recepta anterior, quedeu-vos amb el gust i feu un plat de tiradito d'orada. Veureu quina diferència!

Llegiu la recepta completa

05 Sushi d'escalivada i aladroc

Sushi d'escalivada i aladroc Becky Lawton

Sushi

El sushi és, potser, el plat més icònic de la cultura japonesa, però sabeu com és exactament? El sushi no és un únic plat, sinò que és un tipus de preparació que engloba altres tipus de plats. Es caracteritza per la combinació de peix cru amb arròs i alga en forma de rotllet i n'hi ha de diversos tipus: maki, nigiri, temaki, inarizushi, oshizushi... N'hi ha molts! El més habitual i el que veiem amb més freqüència és el tipus maki, que consisteix en un rotllet d'alga nori farçit d'arròs i verdures o peix. Aquest és el tradicional, però el sushi també es pot trobar amb fruites o altres ingredients. Aquí us deixem una recepta de sushi amb elements com fulles de bleda i escalivada, una fusió entre el món oriental i el món català!

Llegiu la recepta completa

06 Carpaccio de ventresca de tonyina amb espàrrecs

Carpaccio de ventresca de tonyina amb espàrrecs

Carpaccio

Europa també ha participat en la cuina crua, concretament, Itàlia amb el seu carpaccio. És un plat que, originalment, es referia exclusivament a receptes elaborades amb carn de bou, però es va popularitzar tant que ara es fa amb de tot: bacallà, llagostins, verdures... Es podria dir que, actualment, el carpaccio consisteix en qualsevol aliment cru servit en làmines fines i acompanyat d'un amaniment. D'aquesta manera, podem trobar carpaccio d'hortalisses o es poden convertir en unes postres si es fa carpaccio de fruita. Nosaltres, us proposem aquest carpaccio de ventresca de tonyina molt ben acompanyada amb una hortliassa de temporada: els espàrrecs!

Llegiu la recepta completa

07 Neula farcida de tàrtar de tonyina

Neula farcida de tàrtar de tonyina

Tàrtar

El tàrtar, juntament amb el carpaccio, són de les receptes de carn o peix crus que no necessiten cap tipus de procés abans de la seva preparació. En aquest cas, el tàrtar no és més que peix o carn crus picats en talls fins i condimentats, normalment, amb alguna salsa o amaniment. És un plat que es pot preparar fàcilment, hi ha una gran quantitat de combinacions que es poden fer. El tàrtar de carn és més popular a Espanya que el de peix, per la tradició que té el país amb la carn, però es pot fer aquesta recepta amb peix. Per això, us deixem una recepta de tàrtar amb tonyina que us farà enamorar-vos dels menjars amb peix cru.

Llegiu la recepta completa

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

Aquesta setmana

21 nov

Cava Sound 2019

Arriba el Cava Sound, el festival que reuneix cava i música en directe en un ambient únic. El 21 de novembre,...

22 nov

Tallers de tardor del cicle gastronòmic (R)EVOLUCIÓ A LA CUINA

Aquesta tardor, el Mercat de la Plaça de Cuba us convida a fer la revolució a la cuina. Amb quatre activitats...

23 nov

Tallers Món Sant Benet 2019

Cada cap de setmana, del dissabte 19 d'octubre al 29 de gener, el monestir de Sant Benet i la Fundació Alícia...

23 nov

VI Jornada Gastronòmica del Calçot de Valls

Amb l’objectiu de reivindicar l’autèntica calçotada i la cuina del calçot, l’Ajuntament...

Portada Cuina 233

VIETNAM. L'ÚLTIM SECRET DEL REBOST ASIÀTIC

  • Panellets d'autor
  • Rosa Vallespí

UN ANY DE CUINA PER 19,90€ I DE REGAL LA REVISTA APART

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto