Els que em seguiu pels blogs ja sabeu que m’encanten els pastissos de formatge, siguin de la mena que siguin. Hi ha tantes receptes de pastissos de formatge que entre tots podríem fer un receptari llarguíssim, ple de bones receptes i totes diferents entre elles…
Amb el temps, m’he adonat que prefereixo els que tenen un farcit més lleuger, que s’aconsegueix incorporant les clares per separat muntades a punt de neu.
La recepta d’avui és amb formatge de cabra, però evidentment es pot canviar per un altre formatge que us agradi més. El resultat ens va agradar molt, ja que, tot i el potent gust de formatge, el pastís va quedar lleuger de menjar, amb el farcit esponjós que comentava abans. I el contrast cruixent i dolç de la pasta brisa casolana, semblant a una galeta, quedava boníssim amb el formatge. Totalment recomanable!
Preparació
- Per a la base: poseu la farina i la sal en un bol. Afegiu-hi la mantega freda tallada a dauets i barregeu-ho pessigant-ho amb dits fins que tingui una textura arenosa. Afegiu-hi el sucre, l’ou, i barregeu-ho el mínim fins que quedi incorporat i formi una bola. Emboliqueu-la amb paper film i deixeu-la a la nevera 2 h.
- Esteneu la massa amb l’ajut d’un corró i cobriu la base i les parets d’un motlle desemmotllable. Punxeu-la amb una forquilla, poseu-hi un pes a dins (uns cigrons secs) i coeu-la 15 min a 190 ºC. Traieu-ho del forn, retireu el pes i reserveu-ho.
- Per al farcit: escalfeu la nata en un cassó i afegiu-hi el formatge de cabra trossejat. Remeneu-ho fins que s’hagi desfet tot el formatge.
- Separeu els rovells de les clares. Barregeu els rovells amb la llet condensada. Afegiu-hi la nata amb el formatge i barregeu-ho bé. Munteu les clares a punt de neu i incorporeu-les amb suavitat a la barreja.
- Aboqueu-ho dins el motlle reservat i coeu-ho 30 min a 170 ºC amb el forn preescalfat.