Preparació
- Per al pa de pessic: coeu els moniatos al forn, amb la pela, i deixeu-los refredar. Peleu-los, separeu-ne la polpa i aixafeu-la amb una forquilla fins a obtenir una pasta homogènia. Afegiu-hi la mantega i remeneu-ho fins que s’hi hagi incorporat. Reserveu-ho.
- En un bol, munteu els ous amb el sucre fins que hagin doblat el volum, i afegiu-hi la barreja de moniato i mantega molt a poc a poc.
- Barregeu la farina, l’impulsor i l’anís entrellat i tamiseu-ho. Incorporeu-ho a la massa, a mà, fent moviments molt llargs, sempre de baix cap a dalt i sense pressa. No hi afegiu més sòlid fins que no estigui completament absorbit per la massa.
- Per a les castanyes: feu un tall a les castanyes i torreu-les al forn a 200 ºC, 25 min. Emboliqueu-les amb un drap de cuina: el vapor les acabarà de coure i evitarà que es ressequin. Peleu-les i talleu-les a quarts. Deixeu que es refredin del tot.
- Poseu el sucre blanc, l’aigua, la pela de llimona ratllada i les castanyes en una paella a foc mitjà, i tapeu-ho fins que arrenqui el bull; quan bulli, destapeu-ho i comenceu a remenar fins que l’aigua s’evapori.
- Retireu la paella i del foc i reserveu les castanyes. Continueu remenant el sucre fins que torni a l’estat sòlid (serà encara de color blanc). Torneu-ho a posar al foc, baix, i afegiu-hi les castanyes. Remeneu-les fins que el sucre agafi el color desitjat, torrat, vigilant que no es cremi, i deixeu que les castanyes quedin garapinyades.
- Poseu les castanyes sobre un paper de forn, sense que es toquin les unes amb les altres. Un cop fredes, si n’hi ha alguna d’enganxada desenganxeu-la amb les mans, i afegiu-les totes a la massa del pa de pessic.
- Engreixeu i enfarineu el motlle i aboqueu-hi la massa. Coeu el pa de pessic al forn, a 200 ºC, 45 min. Un cop cuit, desemmotlleu-lo tan aviat com sigui possible i deixeu-lo refredar en una reixa, per tal que el vapor no l’estovi.
- A l’hora de servir-ho, ho podeu decorar amb un cordó de mel i acompanyar-ho amb una copeta de moscatell o ratafia.