Preparació
- Renteu els codonys, poseu-los en una olla amb aigua freda i coeu-los, sense pelar, entre 45 min i 1 h, en funció de la grandària (procureu que estiguin sempre coberts d’aigua, durant la cocció). Retireu-los del foc i deixeu-los refredar.
- Peleu els codonys i trossegeu-los, eliminant-ne els cors.
- En un plat gran, tritureu la polpa fins que quedi com un puré. Ajudeu-vos amb una batedora.
- Prepareu un almívar amb el sucre i l’aigua: aboqueu tots dos ingredients en un pot, remeneu-ho 10 min, fins que es dissolgui el sucre, i deixeu-ho bullir 2 min.
- Sense que deixi de bullir, afegiu-hi el puré de codony; abaixeu el foc i remeneu-ho de tant en tant. Manteniu-ho a foc lent fins que adquireixi un color marró, que pot anar d’un to suau, gairebé daurat, a un castany, tipus marron glacé.
- Aboqueu el líquid en un motlle i deixeu-lo refredar, primer a temperatura ambient i després a la nevera. Deixeu passar unes hores o, millor encara, mengeu-vos-el l’endemà.