Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Els 10 bolets més importants del mercat

Et descobrim els secrets del camagroc, la trompeta de la mort, el rovelló, el cep, la llenega o el fredolic

CRISTINA CAMILLERI

29/09/2017

La tardor ja és aquí i arriba acompanyada, com cada any, dels bolets. Aquests fongs comestibles de diferents formes i colors es converteixen en l'ingredient convidat a gairebé tots els plats. Amanides, carn, peix, arrossos, pasta... podem utilitzar els bolets en infinitat de receptes i, a més, sols també són molt bons. Els boscos catalans s’omplen de tot tipus de bolets i moltes persones en van a buscar. Si no sou aventurers, no us preocupeu que també en trobareu al supermercat. Cal afegir que aquest aliment típic de la gastronomia de la nostra terra també és molt saludable. Així, doncs, no dubtis a treure’ls tot el partit a la cuina! 

01 Trompeta de la mort

Trompeta de la mort

Trompeta de la mort

Aquest bolet fa embogir molts xefs, i no és estrany. Tot i que ens pot recordar al rossinyol, té un color més clar. És un bon ingredient a l’hora de fer guisats i combina molt bé saltats amb rossinyols i camagrocs. És un fong amb múltiples aplicacions culinàries i combina amb molts sabors, però recordeu que té un gust força fort. D’aquesta manera, és millor no abusar-ne, perquè podria espatllar-nos el plat. Tot i això, és cert que s’utilitza per millorar molts tipus de plats i és per això que ha rebut el mot de ‘tòfona de pobre’. Pel que fa a la seva textura, és força dur i fibrós. Per tant, salteu o coeu bé les trompetes de la mort. 

RECEPTES

02 Rovelló

Rovelló Thinkstock

Rovelló

El bolet més popular de Catalunya també és un dels més bons per menjar-lo sol. Si el salteu amb una mica d’all i julivert, de ben segur que no us decebrà. La seva carn és consistent i el seu sabor s’aprecia millor a la brasa que en guisats. Durant la tardor és habitual trobar-lo als boscos de pins. El seu color és ataronjat i el peu del bolet és gruixut. El trobare fresc i de temporada els mesos de setembre, octubre, novembre i desembre. Tot i això, la resta de l’any també en podeu comprar en conserva. 

RECEPTES

03 Camagroc

Camagroc

Camagroc

Rossinyol, cama-sec, vaqueta, picornell, ginesterola... Té mil noms, però una mateixa aroma característica. La seva olor ens recorda a la carn i és molt versàtil a la cuina. És un bolet molt agraït a la cuina, ja que combina a la perfecció amb molts ingredients. Així, doncs, el podeu trobar en moltes receptes. Necessita poca cocció i amb un simple sofregit de ceba es torna l’acompanyament ideal per a l’arròs o la pasta. A l’hora de conservar-lo, heu d’escaldar-lo un moment i congelar-lo al buit o en bosses termosegellades.

RECEPTES

04 Cep

Cep

Cep

Potser us sonarà perquè és un ingredient imprescindible dels risottos. Tot i això, si us el mengeu sol i cru, tallat a làmines fines i amb una mica de vinagreta, us sorprendrà. Aquest bolet és un dels que podreu conservar millor, ja que si l'assequeu o congeleu mantindrà l’aroma i el gust. Aquesta espècie és molt carnosa i, per tant, és el preferit de molts xefs. Us recomanem que si l'aneu a congelar, el netegeu abans de collir, el filetegeu i l'estireu.

RECEPTES

05 Fredolics

Fredolics

Fredolic

Un bolet amb el qual heu de tenir paciència a la cuina, però visible a moltes receptes típiques catalanes. El fredolic té una carn blanca i trencadissa que en dificulta la neteja. Tot i això, té un sabor espectacular i és molt versàtil a la cuina. Tal com el seu nom indica, aquest bolet apareix a la vegada que el fred. Si aneu a collir-ne, compteu amb la supervisió d’un expert o informeu-vos molt bé de les seves característiques, ja que es pot confondre fàcilment amb altres espècies. Té un color grisós amb tons negres.

RECEPTES

06 Tòfona

Tòfona Thinkstock

Tòfona

La tòfona és, sens dubte, el bolet més apreciat pels grans xefs. Aquesta joia de la gastronomia catalana ha aconseguit rebre crítiques positives a nivell internacional. De fet, molts ja l’han batejat com ‘or negre’. Té un sabor fort i consistent que li dona als plats un toc únic. Cada cop és més habitual veure’l com a ingredient a les receptes dels xefs més gurmet a nivell internacional i, és clar, a Catalunya. És tan bo que fins i tot es pot menjar cru i, de fet, es ressalta la seva essència gustativa. És un producte que es consumeix en temporada d’hivern, concretament de novembre a març.

RECEPTES

07 Ou de reig

Ou de reig

Ou de reig

És un bolet que de ben segur que si el veieu un cop, el reconeixeu. Té una forma molt curiosa, ja que té una mena de cap que surt de l’esponja. Alguns xefs asseguren que és una de les millors opcions si volem menjar bolets crus, perquè no requereix gaire esforç. Podeu degustar-lo en forma de carpaccio amb un raig d’oli d’oliva verge extra, sense oblidar el toc de sal. Cuit al vapor amb una mica d’oli, all i julivert tampoc deixa indiferent ningú. És molt important que mai el netegeu amb aigua, perquè es faria malbé. Així, doncs, a l’hora de conservar-lo recordeu: entre draps, net, sec i a la nevera. 

RECEPTES

08 Llenega

Llenega

Llenega

La llenega és un bolet típic de la Catalunya central. Es cuina sovint per fer guisats de vedella, tot i que també queda molt bo a la brasa. En trobem de dos tipus: la blanca i la negra. La llenega negra és un dels bolets més ben valorats a Catalunya, sobretot a la zona del Bages, el Berguedà i el Solsonès. Aquest bolet també es pot gaudir a la planxa, ja que amb una simple volta i volta a la paella sense gaire oli amb una picada d’all i julivert queda boníssim.

RECEPTES

09 Gírgola

Gírgola Anna Garcia Frigola

Gírgola

La gírgola és dels primers bolets que surt a la tardor quan comença la temporada. És força apreciada a la gastronomia, tot i que no té un sabor tan característic com el d’altres espècies. És força econòmica i fàcil de cuinar, així que és una bona opció per començar a iniciar-vos a la cuina dels bolets. Amb una mica d’oli, all i julivert és prou bona, tot i que també s’utilitza per fer plats de carn o peix. És un bolet molt versàtil a la cuina i combina a la perfecció amb altres bolets. Pel que fa a les seves característiques, té un gust suau, una textura carnosa i un color blanquinós i marró.

RECEPTES

10 Xampinyó

Xampinyó Thinkstock

Xampinyó

És un dels bolets més famosos de Catalunya i també un dels més bons, alhora que econòmic. El podem menjar cru, del bosc al plat, ja sigui en forma de carpaccio, laminat en una amanida o amb una mica d’oli d’oliva. És un ingredient habitual del receptari de la gastronomia catalana i, sens dubte, un dels més consumits. Té el capell bombat i un color blanquinós. En trobareu tot l’any en conserva a qualsevol supermercat, però és més bo quan és fresc. Aprofiteu ara que ve la temporada per collir-ne i proveu de cuinar-lo de diverses maneres. És agraït a la cuina i té un sabor suau. 

RECEPTES

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: